neděle 15. listopadu 2009

The Horrors, Talkshow (13.11.2009 Szene Wien – live)

Na začátku poslední dekády minulého století charakterizovaly československého občana v zahraničí úsměvné doplňky, jako např. prestige (prestyže), smažený řízek v alobalu, igelitky napěchované konzervami a specialitka, spočívající v intenzitě konverzace vedené v mateřském jazyce s tamními rezidenty – tedy čím hlučnější, tím lepší znalost cizího jazyka. V úterý si sice připomeneme to „naše“ dvacet let staré a slavné vítězství nad nelogickým režimem, ale ne nad stále se dědící – řekněme hloupostí, či malostí některých příslušníků obou dnes již samostatných národů.



Ale k věci. V pátek zavítali v rámci evropského turné do vídeňském klubu ((szene)) angličtí The Horrors, propagující své druhé a vřele doporučované album Primary Colours. Bezchybné, včetně přídavků pětasedmdesátiminutové vystoupení, zahrnující mj. aktuální „japonský“ singl Whole New Way (Albarn, Studio 13) a předělávku Ghost Rider od Suicide (1977) sice považuji za jedno z vrcholných čísel letošního roku, ale jaksi neslo stopy studem provoněných časů, kdy tamní výkladní skříně zdobily nápisy „Nekraďte!“. Hádejte komu určených.
Děcka, která kdysi s rodiči mrzla ve frontách starých škodovek, v lepším případě žigulíků před hraničními přechody dorostla a ovládla arogantní AuPair angličtinu, které v pátek nerozuměli ani rodilý mluvčí, natož obsluha barů. Setkání některých (snad) alkoholem posilněných a pod nepřeložitelným „Bitte, Nicht rauchem!“ pokuřujících Sekora-Papoušek postaviček s patřičnou dávkou „sebevědomí“ působila velice trapně. Nechci házet chybu na bratislavskou předkapelu Talkshow (Nič Nové), mimochodem hvězdy letošního Frequency Festivalu, kteří nahradili původně avizované S.C.U.M., ale očekávaný příjezd (nejen) jejich fanoušků možná celkově ovlivnil návštěvnost téměř vyprodaného klubu, kde jednoznačně pževažovala čeština se slovenštinou (řazeno abecedně). Kéž bych se mýlil!

Mirror’s Image
Three Decades
Primary Colours
I Can’t Control Myself
New Ice Age
Scarlett Fields
I Only Think Of You
Whole New Way
Who Can Say
Sea Within A Sea
---
Ghost Rider
Count In Fives
Sheena Is A Parasite
Gloves

P.S.
Sofie, vielen dank!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Také jsem měla tu možnost tam být.. :D Vyvedené na jedničku, jen repráky, vedle kterých jsem opravdu hodně těsně stála, mi způsobily na dlouhou dobu trochu ohluchnutí. Nejvíc tam myslím, stejně bylo slováků.. Některý se svázali kolena páskem a zjevně měli dost napito..