pondělí 22. února 2010

AKATOMBO – Unconfirmed Reports (Hand-Held Recordings)



Podobně jako nejvážnější vážkař tuzemské provenience, tak i japonský ostrov má na světové scéně okřídleného hmyzu svého zástupce. Zatímco počátky slibné kariéry našeho reprezentanta procházely Alicí a muzikálovým odpadem hl. města Prahy, skotský rodák Paul Thomsen Kirk účinkoval od počátku 80. let v několika punk-experimentálně noisových souborech, pořádal koncerty, festivaly a prostřednictvím Human Condition Records přibližoval podzemí sanfranciských klubů. Před jedenácti lety vyměnil Edinburgh za Hirošimu, založil audio-vizuální projekt AKATOMBO a po dvou letech „hledání“ představil na značce hlavního protagonisty Wire Collina Newmanna Swim ~ album Trace Elements (2003).
Následné zdravotní problémy odklonily PTK tvorbu částečně k fotografii a natáčení krátkometrážních snímků. Dva ze tří klipů, dopňujících s grafickými listy (Nippon @ Night) a novinovými výstřižky obsah sedmipalcového formátu ručně číslované obálky (500 ks) loňské novinky, zavedly AKATOMBO také na plátna řady světových festivalů nezávislého filmu.
Oproti debutu sedí Unconfirmed Reports na pevnějších a asi i na ne příliš příjemných základech (Hirošimy, Hand-Held Recordings). Výsledkem je ale krásná, temně-industriální elektronika, deformující v zdraví neškodném ozónu hip-hopu a breakbeatu siluety posledních zbytků městského soužití. Neslyšíte nějaké hlasy? To bude jistě Tomio Okamura.

CD
01. Friend For Hire
02. Pragmatism
03. Tondo (kyt. Hamish Low)
04. Cypher
05. SSRI (bas, kyt. William Ravenell)
06. Blood Orange
07. Portable Pariah
08. The Sand Collector
09. A Prior Disengagement (housle Audrey Boggs)
DVD
01. Cypher
02. SSRI
03. Hikiko Mori







Žádné komentáře: