pondělí 17. května 2010

THE GREAT ESCAPE (13.-15.5.2010 Brighton, live)


"Music makes the world a better place"

Nedávný X-Vandr zavedl čtenáře do Brightonu, ležícím na jihovýchodním pobřeží Anglie. Město, ve kterém hezký kluky balí klucí ještě hezčí a nablýskaný luxus značně ztrácí za malebnými uličkami, hostí ovšem také dvě významné kulturní akce. Tou první je téměř celý květen pod hlavičkou Briana Ena probíhající Brighton Festival (44.) a právě ukončená přehlídka „nové hudby“ The Great Escape, zahajující svým pátým ročníkem sérii letošních letních festivalů.
Od čtvrtka do soboty, resp. dlouhého nedělního rána se na více jak třiceti místech (kluby, bary, divadla, ulice, kostel, molo, ...) v centru Brightonu odehrálo zhruba 300 koncertů, v podání nejslibnějších tváří současné „nezávislé“ hudební scény. Přestože si každý z návštěvníků festivalu mohl předem připravit vlastní program, nebylo v silách nikoho, ani za využití byciklů a taxíků, vychytat vše pro sebe to nejzajímavější. Navíc s za £1.50 aktivovanou funkcí SMS přicházely textovky o aktuální zvýšené koncentraci fanoušků na nejočekávanější a utajená vystoupení, jako tomu bylo v případě The Cribs (pláž), či The Futureheads (terasa).
Z mých několika málo dosažených a bohužel většiny oželených procent musím vyzdvihnout losangelské Warpaint, kompletní čtveřici Hit Club Records, La Shark, Darwina Smithe (Darwin Deez), O Children, John & Jehn, Active Child, kvinteta (!) Hurts a Crocodiles, dvacet plus jedna alias Gaggle, These New Puritans, An Emerald City, Maria & The Mirrors a v publiku loučící se (...good night ...) The Rural Alberta Advantage z Kanady.
TGE #5 – to jsou více jak tři nezapomenutelné dny plné fantazií, ze kterých mě do reality dostal hned po příletu na ruzyňské letiště bezpáteřní řidič MHD, krátce na to snad bývalý estébák v roli revizora, vzájemně se zesměšňující se politické plakáty a v rádiu chlastající Kabáti. Nechť žije země Česká / domov můj, který v Brightonu reprezentují Michal David s Elánama!
Mimochodem, pokud Vám prozatím jako mě na sopkou uzavřených ostrovech unikli Broken Social Scene, pak vězte, že už tuto neděli zahrají na LinzFestu (vstup zdarma!!!), Ganglians přijedou 21. června na Sedmičku a pod stejnou taktovkou A.M. 180 Collective se 18. července zastaví na Creepy Teepee také Tom Marshallsay (Animals + War), který pod přezdívkou Dam Mantle vydal začátkem dubna vysoce hodnocené Grey EP (300 ks, Halleluwah Hits).


John & Jehn


Gaggle


Crocodiles


Warpaint


Egyptian Hip Hop


These New Puritans


Maria and The Mirrors


Is Tropical

Žádné komentáře: