středa 27. ledna 2010

These New Puritans – Hidden (Angular Recordings)



Nevím co dnes dělá taková lene, ale pokud nešlo tehdy pouze o v křečích menstruující rebelku z indie, pak možná druhé album These New Puritans pojmenované Hidden její náročnosti jistě pokryje. Nahrávka, která obdobně jako Heartland (Domino) Owena Palleta (16.03. NoD) vznikala prostřednictvím dechové sekce částečně také v Praze, připomíná odklonem od dva roky starého debutu Beat Pyramid loňské jisté vykročení The Horrors.
Nabroušené kytary nahradilo temné scénické prostředí s hlubokými hypnotickými beaty, noži odkrajující z barokní, klasické a minimalistické hudby, singl We Want War dal samplem vzpomenout na anglického skladatele Richarda Rodneyho (Sea Change: The Choral Music, Collegium Records 2005) a vedle New London Children’s Choir působí ač zastřený, ale hlas Jacka Baroneta jako mystické poslání transolární planetce – říkejme ji třeba Osiris.
Hidden ukrývá mnohá tajemství, která však mohou povrchním poslechem vyvolávat pocity nepřístupnosti a jakéhosi odcizení z nastavených měřítek – trendů (?). Ale nenechte se mýlit! Essexští These New Puritans (bez Sophie Sleigh-Johnson) totiž s dirigentem Robertem Braunerem a producentem Rough Trade Grahamem Suttonem (Bark Psychosis) natočili opus směřující k hvězdám nejvyšším, jehož (43‘) odvážný let si v případě pořízení limitované edice (300 ks) navíc zpestříte osmdesátistránkovým notovým sešitem.


01. Time Xone
02. We Want War
03. Three Thousand
04. Hologram
05. Attack Music
06. Fire–Power
07. Orion
08. Canticle
09. Drum Courts–Where Corals Lie
10. White Chords
11. 5

۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞



Žádné komentáře: