středa 24. června 2009

Ganglians – Monster Head Room (Weird Forest Records / Woodsist)



Ganglians je první společný projekt kalifornských (Sacramento) hudebníků (Kyle Hoover, Alex Sowles, Adrian Comenzind), vedených kytaristou a zpěvákem Ryanem Grubbsem (Montana). Zda za nevědomky jimi užívající medicínský (mytologický) výraz a hudbu léčící stíny na duši může (ač) nenávyková a zázračně „uzdravující“, u nás však zakázaná „liána duše“ (Ayahuasca), či talet těchto mladých hudebníků (21-23), nechám na potenciálním posluchači. Každopádně za dvanáct měsíců stihli co by naprostí začátečníci více, než kdejaká, silným vydavatelstvím podporovaná „music-star“.
Za základní posun v jejich „kariéře“ lze považovat společné vystoupení s Mayyors a Eat Skull v tamním FunCastle, po kterém získali od druhých jmenovaných nabídku k natočení 7“ splitu (400 ks) se skladbou Lost Words (02/2009 Dulcitone Records). Následovalo (opět) náhodné a vřelé setkání s hlavou labelu Woodsist Jeremy Earlem (Woods, Books Lie) a prostor eponymního čtyřiadvacetiminutové EP byl na světě. Dvanáctipalec, zkoncipován ve stejné době jako debutové album Monster Head Room, zachycuje roz(t)r(o)ušenou noise-undergroundovou tvář kvartetu, zatímco o měsíc mladší andělsky pop-folková novinka má tendenci svými melodiemi spíše uklidňovat. Ne však tak doslova, protože podprahovou fascinující psychedelií (nepatrných, ale stále skvěle funkčních nervových vláken) je téměř celých padesát minut hustě (a krásně) protkáno.
Monster Head Room je výborná, výborná a ještě jednou výborná, CD verzi seženete opět u Jeremyho (Woodsist), ale o mnohem atraktivnější provedení – červený (víceméně vyprodaný) 12“ + 7“ pátrejte u Weird Forest Records (500 ks), s brzkým dolisem v barvě černé. Jinak další singlík je plánovaný s brooklynskými Captured Tracks a nějaká ta kazetka snad vyjde u Night Peope.

a-strana
Something Should Be Said
Voodoo
Lost Words
Candy Girl
Valient Brave

b-strana
The Void
To June
100 Years
Crying Smoke

7“
Modern African Queen
Try To Understand


Žádné komentáře: