čtvrtek 2. září 2010

Burial Hex + Glad To Get Away (11.09.2010 K4, Praha)



V sobotu 11. září (a kdy jindy, že?) vystoupí v K4 (Celená 20) enigmatická postava amerického hlukového undergroundu s mnoha překvapivými přesahy Burial Hex, vlastním jménem Clay Ruby. Rozptyl jeho tvorby je fascinující – na nahrávkách uslyšíte mystický industrial, analogovou elektroniku, black metal, neofolk, psychedelický rock i polámanou klasiku. Málokdy se sváří vše pohromadě, Clay vždy spíš v řadě několika počinů nachází zajímavé možnosti srůstání jeho oblíbených inspirací a pak se posune dál.
Estetikou a tvorbou jsou mu hodně podobní třeba Sorc'henn nebo současný Xela. Hodně napoví i jím citované původní vlivy: Conrad Schnitzler, Sun Ra, Maurizio Bianchi nebo Olivier Messiaen. Co se týče další faktografie, má na kontě vydařené split album s Nikou Danilovou (aka Zola Jesus, též rodačkou z Wisconsinu), často hrává se Sylvester Anfang (s nimiž má taky split) a tvoří podstatnou část kapely Jex Thoth (Sabbathy nasáknutý psychedelický stoner rock, co nejen díky výraznému ženskému vokálu připomene Rose Kemp). Najdete ho i v sestavě free folkových The Second Family Band (dřív Davenport) nebo metalových obskurností jako Wormsblood nebo Journey To Ixtlan.
Přestože vynikal i u svých hlukových nahrávek schopností netradiční kompozice, současná tvorba má přece jen blíž k obvyklejším skladbám. Neznamená to ale vždy ústup od psychopatické katarze.

Předskakovat bude české uskupení Glad To Get Away, za nímž stojí duo Gustav Tutre a Edgar Graves. Ne náhodou se jmenují podle jednoho Jandekova alba – spontánně vznikli právě po návštěvě jeho koncertu a jejich disharmonická rozjímání mu rozhodně nejsou tak vzdálená. Zatím převážně koncertní projekt chystá první studiové ep.

Koncert pořádají spolky Arkham a Letmo a vstupenky na tento vyjímečný zážitek pořídíte za 200 kč pouze na místě.

(přeposláno)

Žádné komentáře: