neděle 16. září 2012

9. MFF Voda, moře, oceány (14.-15.09. 2012 KC Panorama / ZOO Ohrada, Hluboká n. Vlt.)




 Devátý Mezinárodní filmový festival Voda - moře - oceány, jehož patronátním městem se již potřetí stala Hluboká nad Vltavou, nabídl během uplynulého víkendu návštěvníkům KC Panorama a ZOO Ohrada 23 titulů ze šesti zemí. Zahajovacího a zároveň vítěze vyhlašovacího pátečního věčera se kromě prezidenta festivalu a spoluautora připravovaného celovečerního 3D dokumentu  Aldabra - zapomenutý svět Zdeňka "Steva" Lichtaga, doprovázeného řadou hostů (Lucie Výborná, Petr Svoboda, ...), zúčastnil také přední rakouský dokumentarista Christian Redinger (Penyu Penyu, Lake Malawi, ...), který zde ve světové premiéře představil svůj chystaný čtyřdílný smímek o luminiscenci mořského světa Glowing Seas.
Domácí autory letos zastupovaly "roztomilý" Poslední blboun Jiřího Nováka a probíhající výstava fotografií Mgr. Martiny Balzarové, nazvaná Podmořská setkávání.

Následující jubilejní X. ročník by se dle pořadatelů měl opět odehrávat v Hluboké n. Vlt., čímž mu již dnes patří přání šťastného výběru dalších pozoruhodných snímků a větší návštěvnost. MFF Voda - moře - oceány totiž není jenom o rautovém večeru plném "důležitých" postav, ale především o poznání mnohem významnějšího prostředí, jehož součástí je právě i člověk.          


ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
Dotek vody (Kanada)

NEJLEPŠÍ FILM ZE SLANÉ VODY
Modré díry - potápění v labyrintu (USA)

NEJLEPŠÍ PŘÍBĚH
Legendární mořský had (Francie)

NEJLEPŠÍ DOKUMENT
Tajemství na dně moří (Francie)
a) 2. Světová válka (Antoine de Saint-Exupéry / loď SS John Barry / Pouštní liška Erwin Rommel)
b) Ztracená města
c) Ztroskotané lodě francouzské Východoindické společnosti
d) Největší tragedie Královského námořnictva
e) Vyhynulá zvířata - tři paleontologické záhady
g) Piráti

GRAND PRIX
Zásnuby v hlubinách oceánu (Francie)







Žádné komentáře: