pátek 12. června 2020

Bourák (režie Ondřej Trojan / soundtrack Roman Holý)


Bourák není jen věčný frajer, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby, ale též důkaz o nabourání "tradičních hodnot" režiséra snímku Ondřeje Trojana, potažmo filmové společnosti Total HelpArt T.H.A. Tu v roce 1992 spoluzaložil s dalšími sklepáky (Jiří Burda, Tomáš Hanák) a vedle produkce / koprodukce celovečerních hraných snímků (Pelíšky, Želary, Musíme si pomáhat, Toman, Pupendo, Občanský průkaz, Lichožrouti, ..) jde za ní i řada krátkometrážních (Mlýny, Pumelice lesní moudrosti, ..) a dokumentárních filmů (Pražská 5 z Vídně do Akropole, ..). Pochopitelně nesmíme zapomenout ani na jedinečný Slavonice Fest, jehož letošní ročník "nám sežral" COVID-19.
Ale zpět k Bourákovi bourajícímu předsudky trapnosti. Na základě jisté historky o jednom úspěšném podnikateli co nakonec přišel téměř o vše a skončil téměř jako bezdomovec ve vlastní garáži, napsal Petr Jarchovský scénář, Ondřej Trojan probral "pražskou kavárnu" a přesně před rokem padla na Šluknovsku, resp. ve fiktivní ale nejznámější díře Šlukdorfu (aka Varnsdorf ) první klapka s Jiřím Macháčkem (Ruda alias Bingo) a Petrou Nesvačilovou (Rudova žena Jiřina). Pro svůj pátý celovečerní snímek si Elvis Presley (Ondřej Trojan) vsadil na svého mladšího bratra Ivana Trojana, který zde podobně jako já v reálu odmítá dospět a řešit cokoli jinýho, než svůj účes a muziku. V případě Bouráka jde o jeden z nejstarších stylů rock´n rollu, který v hudebním snímku nezazní překvapivě v podání tehdejších rockabilly-stars, ale od šumavské partičky Romana Holého Mad Nut & His Raisins, jejichž frotmanem je ňákej Tonda Vořech (Matěj Ruppert) and Co. (Tereza Černochová, Tonya Graves, Žofie Dařbujánová, Matyáš Vorda, ..).
Takže pro všechny co tuhle černou komedii založenou na sebeironii a přežívších porevolučních infekcích (nonstop herny, kasina, šlapky) nepochopili. Stojí zde před vámi v produkci Total HelpArt T.H.A. dílo, které je dle mého "jen" bravurně odvedenou sociální parodií na kasovní trháky typu Pomáda 'n' Twin Peaks, kde Jamese Deana či slavonického Trotantina doprovodí snad již zanedlouho stejnojmenný soundtrack, nemající v našich krajích prozatím konkurence. Protože takhle skvělou hudbu v podání Romana Holého (J.A.R., Monkey Business, Sexy Dancers) jsem zatím ještě nepotkal.

75%

P.S.
Limitovanou edici s vlastnoručně podepsanými kalhotkami od Bunliny (Alena Pajtinková) či "propíchnutý" tenisák Bourákovo dcerky Kamily (výborná Veronika Marková) si můžete vystřílet u poliše Luďka (Jaromír Dulava), který mě dostal na 100% a vás snad dokáže ochránit i se zbraní v ruce.


Žádné komentáře: