neděle 21. června 2020

Mirek Kemel & Vladimír Javorský (Krásetín U Kuchařů, 20.06.2020)


Mirek Kemel v Krásetíně pod Kletí potřetí a opět vedle Vladimíra Javorského za doprovodu děšťového počasí. Takže vystoupení bylo "naštěstí" přesunuto z útulného dvora do ještě útulnější hospůdky, kde texty plné takzvaně velkých slov, která už dnešní společnost považuje za vyprázdněná, vyzněla mnohem důrazněji.
Přestože karikaturista a písničkář Mirek Kemel vystupuje většinou za doprovodu kapely, kterou kromě něj tvoří ještě Vlastimil Konopiský (akustická a elektrická kytara), Tomáš Görtler (akordeon), Petr Tichý (kontrabas), Petr Mikeš (bicí) a coby příležitostný host herec a Kemelův producent Vladimír Javorský (ukulele, kytara, flétna, saxofon), "zúžená" sestava v nacpané hospodě U Kuchařů nebrala konce. Tedy pochopitelně v tom dobrém. Během více jak dvou hodin zazněly v pořadí od přídavků k začátku ukázky ze všech doposud vydaných alb (Ryby, raci 2018 / Nic víc 2014 / Krajem šel anděl 2011), které až na první svépomocí realizované vyšlo u Indies Scope (Zvíře jménem Podzim - Anděl 2019!!!) a nechyběla ani do češtiny přeložená Romeo a Julie od Emira Kusturici. "Samostatnou" kapitolu pak tvořilo vmíchání několika novinek z na příští rok chystaného alba, které produkoval filmový skladatel Petr Ostrouchov (aka Mirek Tabák, Blue Shadow, ex- Sto zvířat), odmítající ale na album zařadit pro mě jeden z nejsilnějších "protestsongů" nazvaný Divnej brouk. Mimochodem, pokud jste včera sledovali opožděné předávání cen Anděl za rok 2019, tak naprostým vítězem se stal Vladimír Mišík, jehož album Jednou tě potkám produkoval právě Petr Ostrouchov, za kterým jdou i další držitelé cen Anděl 2019 kapela Vertigo (LP Daleko) a Beata Hlavenková (LP Sně), a to díky jím vlastněného labelu Animal Music, kde najdete oba tituly.

Ach, více podobných setkání, kde slova jako Bůh, strach, anděl, smrt, touha a duše nechávají zapomenout na svět "tam venku", kde převládají globalizační nesmysly typu byznys, marketing, teambuilding, developering, ale i tak obyčejná slova jako zloba, závist, zášt, strach a svár...... Včerejší slunovrat byl fakt mimořádný.💓💓

Žádné komentáře: