sobota 21. května 2022

MEN - Mužské tělo ve sbírce Roberta Runtáka (AJG Hluboká n. Vlt)

 


Téměř devět desítek autorů prezentuje výstava MEN, kterou s podtitulem "Mužské tělo ve sbírce Roberta Runtáka" dnes zahájila Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Ale dříve než si tuto hlavní sezónní výstavu představíme, připomeňme si osobu s monogramem RR, vlastnící mj. olomoucké centrum Telegraph. To figuruje coby jeden z projektů JUDr. Runtáka (1976), předsedy olomouckého hnutí spOLečně (součást olomoucké radniční koalice s ANO, ODS a KDU-ČSL), sběratele umění a ředitele Exekutorského úřadu v Přerově. A právě Runtákovo propojení s exekutorským úřadem bylo důvodem, proč v listopadu 2019 uspořádala skupina studentů uměleckých škol během zahajovací vernisáže výstavy Václava Stratila performativní protest proti otevření centra (Telegraph Hub s.r.o.). Toho se "V.I.P." návštěvníci dočkali hned po kurátorském proslovu, kdy studenti začali střílet do vzduchu přinesené konfety s nápisem "exekuce" a část z nich se svlékla do dresů s nápisem "Exekuce.cz", reagujícím na Runtákovo akcionářství ve fotbalovém klubu Sigma Olomouc. Poté tato "závadová mládež" v galerii ještě vylepila na stěny nálepky "exekučně zabaveno" s fakty o exekuční praxi v České republice a z vernisáže odešla.
Nic podobného se ale dnes proti majiteli největší továrny na exekuce v Zámecké jízdárně Aleše Seiferta nekonalo. Dost možná i proto, že naprostou většinu návštěvníků tvořili přátelé a kamarádi pana exekutora, t.č. "mecenáše" umění. Jeho patnáctiletá sbírka totiž obsahuje zhruba dva a půl tisíce uměleckých děl, což docela dobře vystihuje výše uvedené podnikání v exekucích. Jak už samotný název MEN napovídá, výstava je zaměřena na znázornění mužského těla. Zachycuje období od konce 19. století do současnosti a vedle malby a kresby je zde zastoupana též fotografie, plastika a video. A právě dvě v hlavním sálu umístěná mikro erotic-kina, uvádějící snímky Marka Thera (Golo - 2021, Was für Material! - 2007), charakterizují celou výstavu - natural bez provokace. Jen ŠKODA (vernisáž 2. července), že zde není ani jedno dílo, zachycující "legální" zisky iniciálů RR. Ale i tak jde o jednu z nejúžasnějších hlubockých výstav, jejíž atmosféru dnes umocnil skvělý hudebník a optiqa designér Ondřej Vicena.
Soubor MEN můžete zhlédnout až do 2. října. Navíc během léta proběhnou doprovodné programy, slibující panelovou diskuzi, taneční performaci, komentované prohlídky a velmi očekávaný křest publikace MEN - Mužské tělo ve sbírce Roberta Runtáka
 
Martin Skalický  - Nebojím se II (2021)

 
Tea Smetanová - Muž (2021)

Michal Gabriel - Červená postava (2010)

Matouš Háša - Hříšník (2016), Matouš Háša - Hříšník II (2017), Matouš Háša - Kolaps (2021), Filip Kůrka - Chybíš mi (2016)



Julie Běna - Vzrůst (2020)

Jan Uličný - Tři veteráni (2016)


David Černý - Svatý penis (2013)

Richard Štipl - Block Sabbath (2003)

MEN 'n' ***

OV


 

Robert Runták (exekutor) & Jan Kudrna (kurátor) - "Koukej prachy se koulí, mám jich na dlani víc než dost, a já ptám se Tě jsou-li, Tvým dlaním mé prachy vhod."

 

Žádné komentáře: