pondělí 9. května 2022

Jehnny Beth & Donaufestival #18 (Stealing The Stolen)

 

Jehnny Beth


Když jsem skladatelku, zpěvačku a v neposlední řadě herečku Camille Berthomier potkal poprvé, říkala si už Jehnny Beth. Tehdy se svým "klukem" (Nicolas Congé aka Johnny Hostile) už žili v Londýně a svou lo-fi indie tvorbu prezentovali pod názvem John & Jehn. Asi tak o rok později Jehnny založila post-punkovou čtveřici Savages, jejíž už pět let trvající pauzička odstarovala jednu z velmi zajímavých sólových aktivit. Výsledkem bylo velmi kladně přijaté LP To Love Is to Live (6/2020, 20L07 Music), na kterém měl kromě řady hostů největší podíl opět Johnny. Do současné doby tohle skvělé album sice vyneslo čtyři příjemné singly (I'm the Man 12/2019, Flower 2/2020, Heroine 5/2020, We Will Sin Together 6/2020), které ale v koncertním provedení sílí o sto procent. To mohli posoudit např. i návštěvníci konečně regulérního ročníku Donaufestivalu v dolnorakouském Kremsu, kde Jehnny kromě Johnnyho doprovodil(a) také Malvina Meinier. Vokálně Björk připomínající hvězda, spojující ve své hudbě tělo, duši a beaty do elektronické devastace.
Vedle živelného vystoupení Jehnny Beth, během kterého se po vzoru správných pankáčů vrhla několikrát do publika, nabídl pátý den Donaufestivalu řadu dalších skvělých interpretů, jejichž jména naleznete níže. Každopádně Jehnny Beth dle mého 7. květen v Kremsu naprosto ovládla. A to nejen proto, že ve svém setu paradoxně představila coververzi skladby Closer, kterou v roce 1994 zařadili na své druhé studiové album The Downward Spiral legendární Nine Inch Nails. Letošní ročník Donaufestivalu se totiž s podtitulem Stealing The Stolen dotýkal právě kulturního přivlastňování, resp. krádeží, kdy např. západní popkultury degradují kulturní zdroje z afrického kontinentu. V souladu s tím v historickém přivlastňování umění v muzeích i v současné popkultuře, představuje apropriace praxi, která se brání před majetkem, který je vnímán jako nevhodný či zastaralý (remixy, autorské pirátství, kopírování, ...).  
 
Innocence (LP)
God Is That You
Heroine (LP)
Flower (LP)
We Will Sin Together (LP)
More AdrenalineHow Could You (LP)
U So Pretty
Closer (Nine Inch Nails, LP The Downward Spiral 1994)
New World
I'm The Man (LP)
(Jehnny Beth, 7.5.2022 Krems
 
Loni Jehnny Beth natočila skvělé album s frontmanem Primal Scream Bobbym Gillespiem, která pod názvem Utopian Ashes vyšla u Silvertone Records (7/2020).

Johnny Hostile

Malvina Meinier

Lua Preta

Dis Fig

Stefanie Seibold - Expropriating Appropriators 


The Caretaker

Space Afrika

Michael Fischer & Albert Mayr - Dream Machine 3000


Welia

Donaufestival #18 (Stealing The Stolen)

Žádné komentáře: