pátek 12. května 2023

John Matthias and Jay Auborn - Ghost Notes (Cognitive Shift Records)

 


Ghost Notes je název čtvrtého společné díla dvojice britských hudebníků, posouvajících své experimenty se zvukem do neprobádaných oblastí spolupráce mezi lidmi a roboty. Jméno houslisty, skladatele a absolventa Plymouth University (Sonic Arts) Johna Matthiase mají v merku především fanoučci Radiohead, Coldcut či Ninja Tune, zatímco Jay Auborn je "jen" kurátor a producent, spravující bristolské nahrávací studio dBs Pro.
Už od debutového alba Race To Zero (5/2017 Ninja Tune) vytvářeli série akustických improvizací nahraných na různých místech, které míchali s digitálním chaosem. Jejich překračování hranic mezi virtuálním a fyzickým světem zazářilo ale už i na filmovém plátně, kde soundtrackem In TheCloud (7/2018 Madison Gate Records) podpořili nízkorozpočtový sci-fi thriller režisera Roberta Scotta Wildese a vyzdvihli snímek Broadmead: The Movie (OST Broadmead 12/2019), na kterém se autorsky spolupodíleli rejdioheťák Stanley Donwood a Mat Consume z dua Shit & Cheap.
Pro vznik opusu Ghost Notes, vycházejícím na londýnské značce Cognitive Shift Records (spojení One Little Indian a Manners McDade Music) si Jay s Johnem přizvali ještě třetího, a to "resuscitovaného bubeníka" (computer controller acoustic drum kit), do kterého vložili komplexní rytmické informace z jazzových nahrávek bicích sól z 50. let. 
V Ghost Notes nehledejte žádné zařazení. Není jazzové, klasické, ani elektronické. Je mimo prostor, který je pro oba tvůrce a jejich "robotického" hosta tím pravým a krásným domovem. Vítejte!!
 
A1. Dive Into This (05:50)
A2. Long Time Dead (04:26)
A3. Auto Psalm Engine (04:58)
A4. Love Laced (03:27)
 
B1. No Parable (06:17)
B2. A Silver Solenoids (05:05)
B3. Christmas at The Twisted Wheel (04:52)
B4. Vodka & Coke (03:07)
 
bonus MP3
09. Sweetness (03:29)
10. Sum Over Histories (02:42)

Žádné komentáře: