úterý 16. května 2023

Nabihah Iqbal - Dreamer (Ninja Tune)

 


Čtyři roky před tím, než se vystudovaná etnomuzikoložka, producentka a DJ Nabihah Iqbal vrátila ke svému pákistánskému jménu, začala moderovat pořady na rádiu NTS pod přezdívkou Throwing Shade. Pod stejnou identitou složila soundtrack k audiovizuální eseji On a Clear Day (režie Robbrecht Desmet) a vydala čtyři EP, z nichž to poslední nazvané House of Silk (3/2016) přikryly Ninja Tune. Na stejné značce, ale už jako Nabihah Iqbal, debutovala s velmi kladně přijatým albem Weighing of the Heart (12/2017), jehož obsah představila také v rámci projektu Radia Wave Czeching 2018 v MeetFactory.
Její rozhlasové pořady, v nichž zkoumá hudební kultury a propaguje nové umělce, můžete znát třeba z vysílání BBC (6Music, Asian Network, Radio1). V současné době je rezidentní umělkyní v londýnských Somerset House Studios, kde kromě jejího pořadu Glory To Sound vzniklo i aktuálně vycházející druhé album Dreamer. To si až na živého bubeníka (Remi Graves) nahrála opět úplně sama (zp, kyt, bas, piano, synt, bicí automat, sitár, harmonium), a to vč. produkce. Oproti LP debutu a ztracených improvizací (Blue Magic Gentle Magic 11/2020), stojí desetiskladbová novinka na shoegaze kytarách a dream-popové existenciální melancholii, poskytující mnohem širší prostor pro další hudební žánry (psychedelie, trip-hop, post-punk, klubová elektronika) a sebepozorování vlastních psychosomatických procesů, ovlivněných covidem a s ním spojeným pobytem v Pákistánu.
Dreamer je vizitkou intelektuálně zvědavé a velmi nadějné umělkyně, loni provdané za módního návrháře Nicholase Daleyho, která se letos ujala role hostující ředitelky na právě probíhajícím Brighton Festivalu (5. - 28.5.), zaměřeném na rozdíl od komerčně známějšího The Great Escape Festivalu (10. - 13.5) na divadlo, tanec, cirkus, film, literaturu a v neposlední řadě pochopitelně i na hudbu. S Dreamer Nabihah Iqbal "jen" potvrdila svůj obrovský talent, který z ní dělá jednu z nejvýjimečnějších umělkyní současnosti.
 
A1. In Light (06:41)
A2. Dreamer (03:53)
A3. This World Couldn’t See Us (03:39)
A4. Sunflower (04:00)
A5. Lilac Twilight (04:01)
 
B1. Gentle Heart (05:45)
B2. Sky River (03:42)
B3. Sweet Emotion (lost in devotion) (04:19)
B4. A Tender Victory (03:43)
B5. Closer Lover (04:57)
 

Žádné komentáře: