neděle 9. července 2023

Dvě slova jako klíč (režie a scénář: Dan Svátek / Holiday Films)

 


"Oscarový snímek" Dvě slova jako klíč režiséra Dana Svátka "pokračuje" tam, kde se stejná parta "smutných mužů" zastavila před pěti lety. Scénář tedy opět vychází z knižní předlohy úspěšného spisovatele Josefa Formánka, která ale vznikla poprvé bez dlouholeté spolupráce s démonem alkoholu. Snímek je koncipován jako soubor několika příběhů (samostatných cest) propojených skrz své postavy, které přenášejí na plátno silné emoce a dechberoucí obrazy Země (ex-Formánkův cestovatelský magazín Koktejl) ve spojení s niternými okamžiky hrdinů, stojících před volbou a zásadní změnou ve svém životě. Na zdejší poměry naprosto výjimečné dílo o hledání smyslu života, vlastních kořenů a duchovní identity. "Dvě slova" (pokora a osud) v jednom velkém a fascinujícím příběhu o vině, svědomí a smíření s těmi, kteří by nám měli být v životě nejblíže. 
Stejně jako Úsměvy, tak i děj filmu Dvě slova jako klíč se částečně odehrává ve spisovatelově rodném kraji na Ústecku, kde jej tentokrát neztvárňuje herec David Švehlík (zde "pouze" průvodce celého příběhu), ale abstinující výtvarník Tomáš v podání Ivana Fraňka, kterého můžete znát nejen z několika Svátkových filmů, ale např. i z oscarové Velké nádhery Paola Sorrentina. Kromě Česka štáb natáčel také ve Francii (Piere Richard v New Yorku), Dánsku (dublujícím Polsko - Daniel Olbrychski), Indii, Himalájích, New Yorku, Japonsku či v Indonésii na ostrově Siberut, který před mnoha lety zásadně změnil "duchovní život" Josefa Formánka. Především pak lidé kultury Mentawai, žijící v souladu s přírodou a rituály svých předků, kteří ještě v nedávné minulosti byli nemilosrdnými lovci lebek. 
Tajemnem opředený snímek Dvě slova jako klíč jsem měl možnost zhlédnou na šesté a zároveň předposlední předpremiéře v českobudějovickém Biografu Kotva (28. června), doprovázené besedou s tvůrci snímku (Dan Svátek, Josef Formánek a filmový architekt Ivo Návrat). Tedy měsíc před oficiální premiérou (27. července), kdy ještě chyběly závěrečné titulky, ve kterých má být zmíněn i nedávno zesnulý mentawaiský šaman a Formánkův přítel, bez jehož pomoci by tento "oscarový nominant" nikdy nevznikl. Netuším kolik z neznámých sil má "Ve dvou slovech" svoje prsty, ale TOHLE naše kinematografie ještě asi nezažila. Aspoň kam mě má paměť nechává nahlédnout.  
 

 

Žádné komentáře: