pondělí 4. srpna 2008

Project:KOMAKINO - 12" EP (Parlour Records)


Jednadvacetiletý student grafického designu Christopher Kane, jehož práce mj. ocenili WaKS Records, Mute Irregulars, či Royal Festival Hall May 2008, začínal prozkoumávat hudební hladiny teprve počátkem loňského roku. Na prvního října měl nachystané demo CD Penumbra 1 / Walking On Glas / Exodus (Aprill77 Records, pro které též navrhuje), z jehož vydání nakonec pro rozšíření týmu o bubeníka (Oscar Maya), baskytaristu (Jamie McQuade) a hráče na syntentizátor (Andrew Hiles) nedošlo. Díky tomu však stanul Project:KOMAKINO a všichni milovníci Iana Curtise (Joy Division - Komakino) a podobně zoufalých existencí se můžou začít „radovat“ z jejich debutového eponymního 12“, vydaného po Le Tetsuo (Your Elbow) minulý týden na Parlour Records, i když předpremiérově byl k mání už během londýnského koncertu v The Gramaphone 22. července.

Krisovu autorskou tvorbu, inspirovanou atmosférickým post-punkem sedmdesátých let rozpoznáte téměř okamžitě, ale kdo by náhodou potřeboval ještě o nějakou tu 45 rpm navíc, pak v mystických textech a hlase téměř „kopírujícím“ Curtise, místy i Eldritcha z The Sisters of Mercy, nemůže minout. Zajímavým a zároveň i jednoduše krásným se jeví Krisův černobílý (sametově) papírový, ručně tištěný a očíslovaný obal každého z tříset exemplářů.

Všechny čtyři novinky, včetně úvodní instrumentální KV-1 nahráli během 36 hodin pod dohledem baskytaristky (Bonnie K) ze spřátelených Electricity In Our Homes, aktuálně bodujícím i se svým (druhým) labutím opusem We Trought It Was But It Wasn’t / After Many A Aummer Dies The Swan (WaKS / too pure).

Ve spojitosti s Project:KOMAKINO padá v současné době také jméno Mute Irregulars, odkud vás mohou napadnout např. XX Teens, či The Broken Hearts. Jak to dopadne s těmito mladými Londýňany uvidím(t)e, ale já jim dávám šance ještě větší – alespoň po tomto vynikajícím vinylu.

KV-1
NEBULA
SYNDROME
/WALKING/ON/GLASS/

Žádné komentáře: