středa 20. srpna 2008

Sigur Rós - 19.8.2008 Prague, HC Sparta (live)


Sigur Rós zase konečně dorazí do Prahy? Ne?! Fakt? No tak to je bomba …“

Tak nějak vypadala moje první reakce po potvrzení jejich pražského termínu, která však pomalinku, ale jistě uvadala. První šok přišel po zveřejnění umístění koncertru do sportovní haly na Výstavišti, následovaný spekulacemi o předkapele. Ta nakonec nepřijela žádná, ani nám dobře známý Ólafur Arnalds, který několik letošních koncertů Sigur Rós zahajoval. Poslední zdrcující fakt po trapně se vinoucí frontě nejvěrnějších fanoušků před vchodem č. 31(volné a průchodné byly všechny ostatní) visel na každém pátém sloupu uvnitř haly informační leták, oznamující návštěvníkům neúčast smyčcového kvarteta Amiina a pětičlenné dechové sekce ze Samúel Jón Samúelssonova Big Bandu. Poté, co se Had 31 doplazil do „upraveného“ sparťanského prostoru, nastoupili těsně po osmé pod sedm, na zadní stěně pódia zavěšených lampionů (sedmiletá absence SR v ČR) kmotříci mých KokoRosí.

Stejně jako na jejich červencovém koncertě ve Vídni odstartovali Jón Þór (Jónsi) Birgisson se smyčcem a kytarou, Orri Páll Dýrason za bicími s korunou na hlavě, uhlazený Georg "Goggi" Halm na baskytaru a stále vousatější klávesista a manžel houslistky z Amiiny dvojicí Svefn-g-englar a Glósóli. Ač kapela přivezla do Prahy představit již své páté studiové album Með suð í eyrum við spilum endalaust, nejvíce (6) skladeb se vázalo k předposlední Takk (2005). Téměř jedenáct let starý debut Von připomněla k nepoznání upravená Hafsól, jejíž novou verzi naleznete na loňském 2CD Hvarf-Heim a komicky, téměř jako z Lipského filmu Šest medvědů s Cibulkou dopadla pěvecky-brumlající spolupráce s publikem, v jinak basově výrazné a výborné Með blóðnasir. Dvakrát se přehnala sněhová bouře, protleskala se pro kapelu téměř netypická Gobbledigook a po jediné přídavkové, patnáctiminutové Popplagið, následovala po stopěti minutách už jen trojice upřímných díků a šmytec (do hlediště).

Srovnám-li tehdejší andělské prostředí Paláce Akropolis s neútulnou sportovkou, vítězně sice vychází rok 2001, ale i tak se mé sny přes všechny, dnes už vím že zbytečné obavy, naplnily. Nakonec jsem rád, že Sigur Rós znám výborné i jinak a doufám, že těch lampionků tam (PA) příště bude mnohem míň.

01. Svefn-g-englar
02. Glósóli
03. Fljótavík
04. Ný batterí
05. Við spilum endalaust
06. Hoppípolla
07. Með blóðnasir
08. Festival
09. Heysátan
10. Olsen Olsen
11. Inní mér syngur vitleysingur
12. Sæglópur"
13. Hafsól
14. Gobbledigook

15. Popplagið

Žádné komentáře: