sobota 21. srpna 2010

Jizvy v kameni (Divadlo Continuo,18.06. 2010 Rábín)



Dražbou vystavených exponátů – symbolů letošního projektu Divadla Continuo, skončila ve středu krátce před půlnocí týdenní putování napříč osudy původních obyvatel kdysi renesančního (17. století) dvora Rábín u Netolic. Na základě výpovědí několika pamětníků, pletoucích si sice jednotky SS (Schutz-Staffeln) s Gestapem (Geheime Staatspolizei), vzniklo jedinečné představení, které oproti vlakové Krajině na znamení muselo návštěvníky dostat ještě hlouběji do neznáma. Tím nemyslím prostor divácky nezajímavý, ba naopak. Koňská opěra Jizvy v kameni mohla svými abstraktními pocity vystínit zážitky pro každého, bez ohledu na znalosti prostředí zdevastovaného JZD architekturou.
Nejdelší, téměř hodinová tanečně-hudební část z poválečného období se odehrávala na dřevěném jevišti ohraničeném přepravkami na ovoce a valníky, z nichž jeden odtahován traktorem posloužil unikajícímu ansámblu coby pokyn a smysl přesunu obecenstva za další scénou – vodní nádrží s na zelené hladině plujícími koníky a prchající, záhy zastřelenou postavou. Tradičně nebezpečné noční pochody exteriérového spolku završila po robotě a pytlování nového života nejpůsobivější pasáž celého večera – ubikace v sušárně. Úžasný a silný závěr němého představení, které se jak jinak než zvláštním způsobem pokusilo alespoň částečně oživit paměť chátrající zemědělské usedlosti (dříve vesnice a poplužného dvora Rabyně), kde v polovině devatenáctého století byla Janem Adolfem ze Schwarzenbergů založena známá česká rolnická škola (Fr. Horský).



P.S.
V případě Vašeho zájmu podpořit chystanou rekonstrukci (Prof. Arch. Martin Rajniš) objektu Švestkového dvora Malovice, sídla mezinárodní společnočnosti Continuo, navštivte prosím jejich internetové stránky. Divalo se Vám jistě odmění dalším skvělým představením.

Žádné komentáře: