úterý 12. července 2022

fyield - Candy (Krajiny budoucnosti / Future Landscapes)

 


Víte jak zní klimatický kolaps? Tak si pusťte volně dostupný a vlastně vůbec první singl / klip nazvaný Candy v podání nového hudebního projektu fyield (čti fíld). Jeho posluchači se tak prostřednictvím zvukových úlovků mohou dostat do geotermální elektrárny Hellisheiði s technologií ukládání oxidu uhličitého pod zem CarbFix, hydroelektrárny Búðarháls, ledovcové laguny Fjallsárlón, sopky Fagradalsfjall, uhelné elektrárny Tušimice, aquaponické farmy Kaly, rewildingové rezervace Milovice či k úložišti CO2-Spicer Žarošice. 
fyield (Václav Havelka & Kryštof Kříček z Please The Trees, plus Islanďan Pan Thorarensen) ale není jen "obyčejný" hudební projekt postavený na přírodních a průmyslových zvucích. Jde o součást mezioborového experimentu Krajiny budoucnosti / Future Landscapes, založeném na česko-isladských expedicích, cílených na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace. Všech osm výše zmíněných eviromentálně, kulturně a sociálně vychýlených míst dostane své místo na chystaném "podzimním", prozatím jen digitálním albu (křest v MeetFactory). Ale již dnes můžete díky terénnímu deníku a zvukovému archivu nahlédnout do nedaleké budoucnosti, kde se úlovky z expedice míchají s elektronikou, beaty a hudebními nástroji. 
První živé vystoupení fyield chystají na 18. srpna do pražského Přístavu 18600 a premiéru snímku uvidí návštěvníci během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (25. - 30.10. 2022).

Žádné komentáře: