úterý 12. března 2024

Beata Kotrášová - Mým rtům chybí něha (Rock Café Pha, 11.3. - 7.4.2024)

 


V pondělí 11. března se v galerii pražského klubu Rock Café konala vernisáž prodejní výstavy Mým rtům chybí něha, prezentující "deníčkový cyklus" Beaty Kotrášové, studentky ateliéru Volného umění IV pod vedením slovinské umělkyně Aleksandry Vajd a Martina Kohouta na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Ve své tvorbě se věnuje filmu, poezii a performanci, jejichž prostřednictvím vypráví příběhy ze snového prostředí.
V audiovizuální instalaci Mým rtům chybí něha je jejím primárním médiem fotografie, kterou sama vnímá spíše jako studii, mezistádium textu a videa (psycharna / psychward). V prostoru neomezeném časem zachycuje rozklad osobnosti, který nemusí být v zásadě sebedestruktivní a díky rozpadu sebe sama na prvočinitele má možnost nahlédnout do kořenů své vlastní existence. Zobrazuje osamocené tělo na pomezí zvířete a člověka, které se stává metaforou zhrzené dívčí přirozenosti. Záclony doprovázející instalaci jsou membránou a zdí, oddělující vnitřní svět od vnějšího, ne však neprodyšně. Fotografický akt zde nemá být vnímán řemeslně, nýbrž performativně. Autorka tak klade důraz na zanechání čistoty okamžiku, který se za výsledným dílem skrývá.
Krátce po vernisáži proběhla v divadelním sále hudebně literární performance, kde autorku doplnily Anna Nováková a kurátorka výstavy Kristina Anežka Hlavinková.
 
P.S.
Beata Kotrášová je též tvůrkyní (kamera) videoklipu k písni Lost In Your Eyes, pocházející z debutového EP křehké písničkářky Joa Ferfecki. Nahrávku najdete pod názvem Fragilities (6/2022) a vznikla ve spolupráci s producentem Arturem Országem (aka Scarceboy//Artur).
 
 

Fotografie z natáčení jejího nového snímku "Součástí mýho trestu je žít podivně dlouho". Jeho dokumentace je též součástí výstavy v Rock Café, kde se film natáčel.

 




Žádné komentáře: