neděle 24. března 2024

Vanessa Bedoret - Eyes (Scenic Route Records)

 


 

Když se řekne světoznámá houslistka, tak většina vysloví jméno Vanessa-Mae. Tahle je také Vanessa, žije taktéž v Londýně, na housle hraje od stejného věku, ale od prozatím známější jmenovkyně pochází z Francie a nezamířila od klasiky k mainstreamového popu, ale směrem do undergroundového suterénu, kde se coby kytaristka punkových kapel potkávala s taneční scénou. Takže jedno z míst, kde natrefila na někdejšího bubeníka Fat White Family a zakladatele labelu Archaic Vaults Severina Blacka či na španělského producenta Ruperta Clervauxe. S glasgowským ďáblem Jamesem Marrsem založila duo Cryo Lab a její sólově experimentální tvorbu charakterizují dodnes volně dostupné singly z let 2020 - 2022 (And, 4K, Innce, Viper).
V těchto dnech Vanessa Bedoret vydala debutové album Eyes, na kterém "filmově" zhmotnila žánrově pestré inspirace počínaje black metalem přes operu, folk, eurodance až k IDM. Mix "polních" nahrávek, éterického vokálu a "příležitostných" houslí vznikl v Abbey Road Studios za asistence Alexe Gordona (Cocteau Twins, The Jam, The Police, ..) a nese štítek Scenic Route Records, za kterým stojí projektový manažer XL Recordings a majitel 404 Eros Theo Fabunmi Stone (aka Bryce's Brother) a Jon Phonics. Zakladatel platformy Astral Black, jejíž nahrávky doplňují "narkotické" artworky všestranně zaměřeného designera Oscara Whaleho. Pro své archaické plochy Eyes si Vanessa Bedoret vybrala Asel Tambay, uměleckou ředitelku Zack Group.

Fascinující nápověda na tip roku, doprovázející na koncertech v Londýně usazenou dánskou skladatelku Astrid Sonne, realizující své nahrávky skrz "domovské" Escho.

 

A1. Choice (05:58)
A2. Ballad (03:11)
A3. 1/2 (05:26)
 
B1. Transition (04:38)
B2. Eyes (07:15)
B3. Pas (05:06)
B4. Eternal (04:00)
 
 
 
 
 

Žádné komentáře: