neděle 16. března 2008

Načeva-Pavlíček-DJ Five, Fernando Saunders (13. a 14.3.2008 Solnice - ČB)

Kouzelná atmosféra českobudějovické Solnice přivítala ve dvou po sobě jdoucích a pracovní týden příjemně uzavírajících dnech domácí a zahraniční hudebníky, jejichž návštěva provětrala místní, nepříliš atraktivní, nabídku.

Čtvrteční večer představil amerického skladatele, zpěváka, baskytaristu a producenta Fernanda Saunderse, jehož jméno je spojováno se jmény jako Jimmi Page, Eric Clapton, Jeft Beck, Mariance Faithfull, či Lou Reed, kterého před dvěma lety doprovázel i na pražském koncertu. Pětičlennou kapelu, jejíž zatím poslední třetí album I Will Break Your Fall (Sony Red) vyšlo před dvěma lety, podpořili kamarádi z loňského Sázavafestu MadFinger z Prahy, s vyčnívající zpěvačkou Markétou Foukalovou. Ta v přídavkovem duetu se Saundersem, jinak uzavírajícím pohodový tříhodinový jazz-pop-soul-funkový večer, dokázala jak improvizačních, tak především pěveckých schopností, využitých např. Michalem Pavlíčkem a Michalem Prokopem.

Pátečním a mnohem intenzivnějším zážitkem než Fernando Saunders and Band se pro mě stalo devadesátiminutové elektro-kytarové čarování pražsko-brněnské trojice Načeva-Pavlíček-DJ Five, kteří se do vyprodané (?) Solnice dostali v rámci Respekt Tour 2008, končícího 16. 4. v Roxy s hostujícím hip-hopem Opia (X-Production). Poprvé jsem „novější“ Načevu zaregistroval na prvním ročníku Sperm Festivalu před dvěma lety v Abatonu, kde ji v remixových podobách starších skladeb doprovázel právě DJ Five. V Solnici se na upravené hitovky z předchozích alb, vyvolávajících u návštěvníků největších ohlasů, dostalo také, ale v mnohem lepším a upřímnějším provedení. V Pavlíčkově kytarovém provedení zazářilo Nebe je rudý, Vůní a novinková Sběratelka mušlí. Během večera, doprovázeného videoprojekcí, zaznělo kompletně páté album Mami (Respekt) ze sklonku minulého roku a kromě dvorního textaře Jáchyma Topola se nezapomnělo ani na Vráťu Kocourka v divadelní (Načeva, Slovák, Vávra Vychodilová) Jsi mi nade vše z Piš, Kafka, piš, inspirované Franzem Kafkou a v závěrečné přídavkové (po DJ Five mikro-set-sólu) na Mejlu Hlavsu v překopané Magické noci (Egon Bondy).

Výtečné vystoupení, které přítomné přesvědčilo o „normálním“ splynutí scratche, beatů (DJ Five) a kytar (Pavlíček), zastihující Moniku Načevu v nejlepším hudebně-tvůrčím období.

Bílý had, Jiná žena, Sběratelka mušlí, Tyhle dny, Ohnivá voda, Jdeš krajinou, Měsíc, Jako kočka, Nebe je rudý, Obrovský slunce, Na svahu, Vůní, Tvůj stín, Bílej stín, Místo II, Jsi mi nade vše, Mami, Udržuj svou ledničku plnou, Magické noci.

Žádné komentáře: