sobota 22. března 2008

Portishead - Third (Island)


Jak může někdo natočit tři alba a každé na plný počet, nechápu. Neuvěřitelný, ale zázraky se i v dnešní době dějí a Portishead z Portishead z nedalekého Bristolu jsou tímto důkazem. Partičku, kterou v roce 1991 postavil spolupracovník Massive Attack a Trickyho Geoff Barrow s barovou hvězdou Beth Gibbons a jazzovým kytaristou Adrianem Ulteyem (Big John Patron), dostal k nahrávací společnosti Go! Beat Records vlastně jejich krátký film To Kill A Dead Man (1994). Zde zazářil hned první singl Numb z debutového alba Dummy, kterého se jen v Evropě prodalo na 2 miliony a vyhrálo Mercury Music Prize 1995. Ve stejném roce následoval Sour Times and Glory Box , smíchaný z tohoto trip hopového výletu a To Kill A Dead Man. Druhá deska Portishead se objevila po dvou letech a záhy ji následoval záznam Roseland NYC Live 1998, natočený s tamním filharmonickým orchestrem. Od té doby se trio připomnělo jen coververzí Serge Gainsbourga Un Jour Comme Un Antre (Requiem for Anna) na kompilaci Monsieur Gainsbourg Revisited. Na sklonku minulého roku se mluvilo již o názvu třetí studiovky a některé ze skladeb byly poprvé naživo představeny na festivalu Minehead v Anglii.

Lo-fi dark trip hop Third (Island) vyjde (28.4.2008) během téměř vyprodaného evropského turné, které začíná 26.3. v Portugalsku a bude ukončeno osmnáctým koncertem 29.5. v Barceloně, a kromě vinylu, CD a downloadu si můžete album pořídit v „duhové“ ceně 40 liber také limitovaný Box Set, obsahující brutální 12“ singl Machine Gun, 2LP, dílko Nicka Uffa a 1GB USB s pěti filmy (The Truly Spectacular Universal Conference Film, The Rip at Mr Wolfe’s, Ade’s House, Machine Gun, We Carry On).

Vynikající album (50 minut), na kterém se každá z jedenácti skladeb třpytí jako klenot, z nichž mě nejvíce oslepily The Rip, We Carry On a Magic Doors. A samozřejmě na nahrávce nepřeslechnutelná výše zmiňovaná singlovka. Geniální.

Žádné komentáře: