čtvrtek 6. března 2008

Our Brother The Native - Make Amends For We Are Merely Vessels (FatCat Records)


Píše se rok 2005 a do Kalifornie přijíždějí dva teenageři John-Michael Foss a Joshua Bertram z Michiganu, nabídnout tehdy sedmnáctiletému majiteli CD-R vydavatelství Delude Records své první demo. Chaz Knapp neváhá a Cheer Up My Dear, The Sun Will Shine Again zařazuje do minikatalogu a za pět amerických dolarů včetně poštovného posílá (hned dvakrát) EP do ČR. Vzájemné hudební sympatie přiměli Chaze s Joshe založit jepičí Moses Grandy, což předznamenávalo rozšíření Our Brother The Native na trio, které zanedlouho získalo neodmítnutelnou nabídku od londýnských FatCat Records, zaštiťujících v únoru 2006 belgický Open Circuit Festival, kde se kapela poprvé prezentovala veřejnosti. O čtyři měsíce později vychází dle receptu Animal Collective debutové album Tooth And Claw, vzniklé díky vzájemnému geografickému odloučení členů pouze prostřednictvím internetu. S přihlédnutím k věku hudebníků se jednalo o geniální práci.

Píše se rok 2008, chlapci dosáhli 19.-22. roku a od poloviny února mají dvojku Make Amence For We Are Merely Vessels. Osm skladeb a téměř 79 minut inspirovaných post-rock-metalem, freak folkem a ambientem, kde sice experimentální elektronika svoje místo stále má, ale oproti debutu je potlačena silnými orchestrálními opusy, dávající vzpomenout na Current 93 a Port-Royal. Produkce se ujal Josua Bertram a na violu hostoval Kayleen Nilsson.

Our Brother The Native natočili, tentokrát už společně v michiganském suterénu, dospělou a pro mnohé vzorovou nahrávku, z mého pohledu (poslechu) nejlepší v ¼ tohoto roku.

Nevím jak to má Chaz Knapp se svým Delude Records, ale na jaro ’08 ohlásil sólové album To Set Out – Te Sea, k jehož titulní skladbě dělal video Oliver Clothesoff. I zde se můžete přesvědčit o magické síle islandských Sigur Rós.

Žádné komentáře: