úterý 23. září 2008

Coldplay - Praha,O2 Arena 22.9.2008 (live)



Sedím takhle včera večer zcela „náhodou“ v jedné nalévárně na Sokolovský a u vedlejšího stolu se hádá parta lehce unavených kolbeňáků o významu slova Coldplay, které by před osmi lety nenaplnilo ani strahovskou Sedmičku. Nyní se však píše rok 2008, Coldplay zdobí už i titulní stránky deníku Šíp a v zákulisí vysočanské O2 Areny se připravují na naše premiérové vystoupení, ač letos oslavili již 10. narozeniny. Jako předkapelu si vybrali kytaristu The Strokes Alberta Hammonda mladšího, který během čtyřicetiminutového vystoupení dopněného o čtyři spoluhráče představil své rock-popové písníčky ze doposud dvou vydaných alb Yours To Keep a ¿Cómo Te Llama? na značce Rough Trade.
Po více jak třičtvrtě hodině netrpělivého* vyčkávání a snad omylem zařazeném valčíku** se krátce před půl desátou zvedla opona a s ní odstartoval skladbou Life In Technicolor dle mnohých návštěvníků*** UFO korábu koncert tohoto roku. Pódium o rozměrech 23 x 18 m doplňovaly dvě osmimetrové, do publika po stranách vysunuté rampy, ze které zazněla pro mě nejzajímavější skladba večera God Put A Smile Upon Your Face v upravené taneční verzi, po níž následovala „sólovka“ The Hardest Part a novinka Postcards From Far Away. Další „neznámou“, volně z oficiálních stránek Coldplay stažitelnou byla Death Will Never Conquer, odehraná stejně jako předchozí The Scientist**** nečekaně v jihozápadním rohu hlediště. Aktuální čtvrté studiové album Viva la Vida or Death and All His Friends (Parlophone) zaznělo téměř kompletní, po pěti***** kouscích nabídly A Rush Of Blood To The Head (2002) a X&Y (2005) a z debutu Parachutes (2000) zazněla pouze Yellow.
Zhruba devadesátiminutové vystoupení se dvěma přídavky nepostrádalo zavěšený „symbol“ (Delacroixův obraz - La Liberté guidant le peuple) propagujícího alba a kouzelné koule, smyčcový kvartet v retro TV bedýnce (Viva la Vida), papírové (fosforující) motýlky snášející se na přední řady publika a prostě vše, co má správná Matějská obsahovat. Chyběla už jen ukřižovaná Madonna (LVC) a Mareš v roli moderátora. Od mého prvního klubového setkání s Coldplay a dalšího festivalové, se to včerejší sice jevilo jako nejprofesionálnější, ovšem na poli neuvěřitelně tupého kýče for the masses. Frigidní soulož už nikdy více.

* partička vysokoškoláků, která nedávno objevila Visací zámek, David Bowie je prej tak vyfetovanej, že zapomíná texty a v Praze si zlomil koleno, dále mexické vlny obíhající halu dokola
** Johann Strauss Jr. - Na krásném modrém Dunaji (zítra Coldplay ve Vídni)
*** odhadem posluchačů Evropy 2
**** zhasnutý prostor se světélkujícími mobilními telefony
***** Fix You zazněla dvakrát

Praha 22.9.2008
Life In Technicolor, Violet Hill, Clocks, In My Place, Speed Of Sound, Cemeteries Of London, Chinese Sleep Chant, 42, Fix You, Strawberry Swing, God Put A Smile Upon Your Face (dance version), The Hardest Part, Postcards From Far Away, Viva la Vida, Lost!, The Scientist, Death Will Never Conquer, Talk (remix)
Politik, Lovers In Japan, Death And All His Friends
Yellow, Fix You.

Žádné komentáře: