neděle 14. prosince 2008

Český slavík Mattoni 2008 (13.12.2008 Státní opera Praha)

Vážená Rado pro rozhlasové a televizní vysílání.

Předem mého dalšího upozornění Vám chci velice moc poděkovat za správné(í) kroky učiněné v případě předchozích tipů týkajících se Radia Wave (Primal Scream – Svastika Eyes), Krásky v nesnázích (14.9. ČT1) a nechutného sci-fi seriálu Soukromé pasti (TV Nova).
Ale k věci. Včerejším neobyčejným nováckým přenosem z vyhlášení výsledků ankety Český slavík Mattoni 2008 netrpěly jen prostory Státní opery v Praze, ale celá splendidní podívaná se nepříznivě podepsala i na mých dvou dospívajících dcerách, čímž se domnívám, že byl opět porušen zákon č. 231/2001 Sb. (část pátá, hlava 1, §32 odst.1 – c, d, e, g, h). Chápu, že o pořadí interpretů rozhodovaly většinou silné fanouškovské základny, ale na druhé straně soutěž neobjektivně vypovídá o hudební (ne)vzdělanosti (atd.) tohoto národa.
Celý večer moderovala těžkopádná dvojice sběratelů zásadních projevů, která společně s někdy až dementním projevem jednotlivých interpretů (All X, Jiří Zonyga, Targeo Iši, Jarek Figas, Iveta B., Dalibor Janda) putovala po historicky magických osmičkách, které k překvapení nás všech má doma díky své těhotné choti také Leoš Mareš. Gratulujeme!
Přestože neobyčejnému večeru předcházely tvrdé dva dny zkoušek, nepřinesl ex-Zlatý slavík kromě dvou nových kategorií (Nejoblíbenější písnička Rádia Impuls a Slavíci bez hranic) žádná výrazná překvapení. Karel má od včerejška doma 34. (stále skvěle fungujícího) ptáka, Jirka si někde půjčil Ivetě na Skokana roku, Lucka B. se svěřila, že jako zpěvačka má nádherné zaměstnání, druhá Lucka V. v horečkácha blouznila jen nepatrně, a dvojice skutečným mistrů slova dokázala, že skutečně patří maximálně mezi regály některého ze supermarketů.
Prostě hrůza, děs a věřím, že osudová osmička ve složení dvou čtyřek (+1) se v příštím roce na televizních obrazovkách již neobjeví - čímž Ti chci Rado předem poděkovat.

S pozdravem Váš věrný informátor z lidu českého

P.S.
Jediným rozumným okamžikem více jak dvouhodinové estrády patřící spíše na Silvestra, se vtipně stala mezi cikorky se zařazující skupina Gipsy.cz, která společně s „nominační“ romskou cimbálovkou byla možná tím pravým důvodem pro omluvenou absenci antifašisty a dobrodince Daniela Landy, odpočívajícího v těchto dnech kdesi ve Španělsku.

Zpěvačka
1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Ewa Farna

Zpěvák
1. Karel Gott
2. Petr Kolář
3. Daniel Landa

Skupina
1. Kabát
2. Chinaski
3. Divokej Bill

Objev
Marek Ztracený

Skokan
-zpěvák- Jarek Filgas (Argema)
-zpěvačka- Iveta Bartošová
-skupina- Gipsy.cz

Slavíci bez hranic (nejlepší slovenská skupina)
1. No Name
2. Elán
3. Horkýže Slýže

Nejoblíbenější písnička Rádia Impuls
Petr Kolář – Jednou nebe zavolá

Absolutní Slavík (nejvíce získaných bodů bez ohledu na kategorii)
Lucie Bílá aka Hana Zaňáková

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

bacha na smesovani RRTV (kraska v nesnazich, soukrome pasti) a RCRo, neni to to same.

Jürgen DDR řekl(a)...

(není) rada jako rada