neděle 4. června 2023

Marie Kieslowski - Je všechno dobrý? (Parlay Shop)

"Být ženou na hudební scéně je docela dobrodružná role, a když se vám do toho narodí děti, začne to teprve být jízda. Aniž bych to tak původně zamýšlela, díky písním - z velké části reflektujícím mé období na mateřské dovolené - a následným rozhovorům vznikl příspěvek do debaty o pozici ženy nejen na hudební scéně."


 
 
Zpěvačka a klavíristka Marie Kieslowski (alias Marie Bláhovcová) vydala na sklonku minulého roku debutové album Je všechno dobrý? (spoluproducent Aid Kid), jehož digitální verzi nedoprovází žádný z fyzických nosičů, ale stejnojmenná kniha rozhovorů. V ní na téma "jak skloubit mateřství a uměleckou tvorbu" zpovídá sedm matek hudebnic (Lenka Dusilová, Bára Ungerová, Nikola Mucha, Marie Puttnerová, Markéta Foukalová, Olga Königová, Klára Výtisková) a přidává i svůj vlastní příběh. Výsledkem je nečekaně otevřený vhled do duší, tvorby i každodenního fungování žen, které se vedle péče o děti realizují coby hudebnice. Rozhovory jsou navíc doplněny o texty všech písní, QR kódy pro jejich přehrání, download a autorské fotografie webeditorky Terezy Kunderové. To vše v grafickém zpracování Štěpánky Bláhovcové a vydané nakladatelstvím Parlay Shop Martina Přikryla (The Prostitutes).
Se jménem Marie Kieslowski, resp. Marie Šedivá, se můžete na hudební scéně potkávat už téměř dvacet let, kdy působila ve formaci Definitivní Ententýk. Vedle projektu Selective Mute ji nejviditelněji proslavilo duo Kieslowski, které založila v roce 2010 s multiinstrumentalistou a zpěvákem Davidem Pomahačem (Bez peří, Houpací koně, ..), autorem oblíbeného podcastu Na kafe, který 16. června doprovodí písničkářku Imu Tevu na nepomuckém Nefestíku. Společně vydali tři studiová alba, to poslední nazvané Mezi lopatky (6/2014 Indies Scope) získalo nominaci na cenu Apollo a po rozpadu dua působila v projektu Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim. S albem Září dosáhla s kapelou na dvě ceny Anděl (2019) a její titulní píseň Je všechno dobrý? byla nominována na aktuální cenu české hudební kritiky Apollo za singl roku. Jinak celé album Je všechno dobrý? považuji za jeden z vrcholů polistopadové tvorby u nás a doufám, že ke knize přibude i vinylový artefakt.
 
 
01. Je všechno dobrý? (02:28)
02. Stín (04:02)
03. Každej hledá (02:47)
04. Nevadí (03:10)
05. Silnice k nám (03:53)
06. Sami (04:15)
07. Město bliká (03:11)
08. Lou Lou (03:41)
09. Zítra (03:49)
10. Etuda I. (02:27)
 
 

V pozadí jabloňového sadu vyčnívá uctívaná jihočeská hora Kleť, která je spojována s božstvy a kulty


 
Pár hodin před úplňkem

 

Žádné komentáře: