úterý 4. prosince 2007

Agent Blue - A Stolen Honda Vision

Dneska ráno jsem tak nějak poslepu (potmě) vytáhl z poličky náhodné CD, očekávajíc vylepšení mé nevyspalé nálady. Pufff. Asi znáte pocit, že vám začne něco hrát a vy si za nic nevzpomenete, s kým že to máte tu čest. Během úvodní Nu Skool Devil jsem ještě tápal, ale s prvními tóny Sex Drugs And Rocks Through Your Windows začlo venku svítat. AGENT BLUE a jejich geniální, téměř 2 roky staré debutové (a asi i poslední) album A Stolen Honda Vision. Tuhle pětičlenou partičku z anglického Stoke-on-Trent, která debutovala v roce 1999 se singlem Blueprints (Phonography) teď tak akorát potkáte popíjet pivo v místním klubu The Sugarmill, kde si zahráli třeba dnešní megahvězdy Coldplay, či britská protiváha The Strokes, The Libertines.
První větší pozornosti si Agent Blue získali až u Fierce Panda, kde jim v březnu 2003 vyšel singl Snowhill. Vydavatelství, které dalo světu již zmiňované Coldplay, Keane, Apartment, Art Brut, Seafood, či z novějších vynikající iLiKETRAiNS a ShitDisco se postaralo i o následující Sex Drugs And Rocks Through Your Windows, použitý v TV SkyOne. Podobně dopadl i Something Else z domovské stáje skvělých Medium 21, labelu Temptation, který si pro změnu zase vypůjčila televize BBC a počítačová hra FlatOut. Pánové z Universal Island Records si udělali sice zářez u singlů Crosbreed a Children's Children, ale skvostné A Stolen Honda Vision se (asi pro nenaplnění kapes a očekávání ze strany vydavatele) vrátilo k Fierce Panda. Zcela posledním nosičem se stal v květnu 2006 dvojáčkový 7" Monster Monster a novinka Out With The New, která se jako jediná na albu neobjevila.
Je to málo? Jedenáctiskladbové album, z něhož vzešlo šest vynikajících singlů? Není, jen Agent Blue byli asi ve špatnou chvíli tam, kde býti neměli a naopak. Vlna Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs (napodruhé) a později i Arctic Monkeys kapele a posluchačům (a hlavně médiím - NME) sebrala vítr z plachet a nechala dokodrcat zpět do The Sugarmill. V loni na podzim, po odchodu bubeníka Caluma Murphyho, kterého nahradil Matt Jones, se Nick Andrews (zp.), Mark Tylor (kyt.), Josh Hill (kyt.) a Nick Gallagher (bas. kyt.) rozhodli Agent Blue dát na čas k ledu a jen čas ukáže, zda tento tah se této znamenité (punk)rockové kapelce v dobrém vrátí.
A Stolen Honda Vision stojí rozhodně nejen o ranní, a ještě k tomu náhodný poslech. Zahoďte budíky a pořiďte si tuhle pětihvězdičkovou a neprávem opomíjenou desku!

Žádné komentáře: