sobota 9. února 2008

Baby Dee - Safe Inside The Day (Drag City)


Jako vyklidněný a trefný soundtrack k tragicko-komediálnímu vystoupení našich zoufalých politiků při volbě nového prezidenta mi včera večer posloužilo třetí sólové album Safe Inside The Day jednoho cleavledského bezpohlavního pětapadesátiletého dítěte. Vzít si sluchátka a odezírat bandě hulvátů placených z našich daní mi připadalo lepší, než si vydemolovat (pokud jsem tedy chtěl TV sledovat) mozkové buňky nějakým návykovým humusem a ráno se probudit se sobě nezavinitelnou kocovinou.

Baby Dee, jak si tento cleavledský zpěvák, pianista a harfista říká, natočil za producentského dohledu Matt Sweeneyho a Bonnie ‚Prince‘ Billyho krásně uvolněné folkově-kabaretní padesátiminutové dílo s jedenácti skladbami, ve kterých oprášil staré barové židle, na jejichž koženková polstrování usedli Will Olejan, Max Moston (Antony And The Johnsons), John Contreras (Current 93), Bill Breeze (Psychic TV), či Andrew WK. Album, sálající silnou vokální energií, které ve mně otevřelo „loňský zážitek“ z Donaufestivalu, kam přijal pozvání Davida Tibeta, si bez většího rozhodování zaslouží pozornost nejen fanoušků Drag City Records.

Plánované letošní evropské turné (březen – květen) se sice naší zemičce vyjímečně vyhne, ale za to se snad už budeme moci radovat z (staro)nového prezidenta. Prej už tam dneska dostal nějakej senátor infarkt. Ani se nedivím.

Žádné komentáře: