úterý 5. února 2008

Donaufestival 2008 - Apse, ...


Program 4. ročníku rakouského Donaufestivalu 2008 chtějí pořadatelé zveřejnit 29. února, ale protože mi je jasné, že třeba K už teď trpí svěděním, prozradím malinkou část vystupujících na tomto unikátním podniku v nedalekém Kremsu, konaného letos v termínu od 24.4. - 3.5.2008.
Nejdříve se zastavím u americké (Newton – Connecticut) kapely Apse, malující na ambientní plochy industriálně post-(punk)-rockovým štětcem, kterou založili v roce 1999 Robert Toher (také Alms), Ezer Liechtenstein a Ryan Todd. První bezejmenné Ep (2001) natáčeli už za asistence kytaristy Aarona Piccirilliho (také Somnolent), následovalo Cloud EP a třetí Three Dialogues (2003), jehož atmosféra a otextované skladby jej odlišovaly od předchozích EP. Ve stejném roce přichází Michael Gundlach (kyt.), Toher se ujímá mikrofonu a podepisují smlouvu s madrickým labelem Acuarela Discos. Zde se prvním plodem stává Apse EP, představené na domácím turné, během něhož přijímají druhého bubeníka Matthew Wicka, který společně s Ryanem kapelu opouští koncem roku 2005. Další posilou se na chvilku stal Albert Gray, aby po debutovém albu Spirit (11/2006) a evropské šňůře utekl i s Aaronem. Zatím snad poslední a konečná (?) sestava Robert Toher, Ezer Lichtenstei, Michael Gundlach, Austin Stawiarz a John Mordecai podnikla vloni úspěšné vystoupení na belgickém Pukkelpop Festivalu a od podzimu natáčí album Eras, které jako LP (Equation Records) a CD (Acuarela Discos) vyjde v první polovině tohoto roku, stejně jako reedice debutu Spirit a rozšířeného EP Apse.

A koho bych tak ještě …Tak třeba australský kytarista, zpěvák a autor filmové hudby Scott Matthew usazený v New York City, dále z Georgie do Brooklynu přesunutí „folkaři“ Phosphorescent, (Matthew Houck, Scott Stapleton, Jeft Bailey, Ben Mc Conner), kterým vloni vyšlo skvělé album Pride (Dead Oceans) a z Montrealu přivezou do Kremsu představit svá trošku úchylná dílka (Skin Graft Records) Aids Wolf, na jejichž noise-punk se dá i docela dobře koukat.

Žádné komentáře: