neděle 9. března 2008

Sperm Festival 2008 - Burbuja, Ghostmother (LaFabrika 7.3.2008)


Páteční 2. třetina letošního třetího ročníku Sperm Festivalu hostila v holešovickém otevřeném prostoru LaFabrika „dvě“ divadelně-vizuální představení.
Naší scénu zde zastupovalo Showy Horror Electro-picture Show pražských Ghostmother. Ve čtvrt na devět přiklopýtal o holi Jesus Chrysler (Gregory Finn, nebo také Jiří Burian), kterého na pódiu postupně doplnili Jane Honda (Klára Nemravová), R. Mutt (Tadeáš Haagen) a prof. Shalokim (Mikoláš Růžička). Na naše poměry rozhodně nevšední a zajímavé kostýmové propojení electrobeatů, hip-hopu, šansonu, downtempa s videoprojekcí, obohacené ve dvou skladbách (na 3. ji nepustili) operní sólistkou Hanou Peckovou a mladým kouzelníčkem, jehož výstup patřil spíše na školní představení. Plác Plác, děkujeme.

Ve 21.40 začala (ovšem ne na dlouho) má očekávání naplňovat Merche Blasco ze Španělska, ukrývající se pod projektem Burbuja, kterou na pódiu doplňoval živý budík, (opět) klopýtající srnka s muflonkou a v jedné osobě kytarista, bubeník a klávesista. Po dvaceti minutách prezentovaných skladeb z loňského debutu na značce Station 55 Records, oznámil pořadatel vystupujícím, že je už čas. Čas ukončení toho, co skoro ještě nezačalo. Slibovanou „ještě jednu a dost“ protáhla Burbuja aspoň o závěrečnou Shhhh, během které zvířátka rozříhala červené stuhy natažené mezi stromy v úvodní skladbě povedeného minivečera.

Chápu nepříjemnosti ohledně desáté (policejní) hodiny a chápu i obyvatele okolních domů, ale nechápu pořadatele, že se s tímto problémem nevypořádali po vzoru ostatních klubů, kde tato noční můra straší také a nezačali s živou produkcí dříve. Možná je to s ohledem k „hvězdným“ Ghostmother, aby „nedůstojně“ nehráli prázdnému sálu. Rád bych se mýlil, ale na vstupenkách byl začátek ohraničen sedmou večerní. Osobně si myslím, že španělům by prázdný sál nevadil a prohození vystupujících by bylo na místě.

Ostuda a obrovskej černej puntík pořadatelům tohoto večera, protože Merche se do Prahy moc a moc těšila, vážila docela dost dlouhou cestu kvůli letos zatím jedinému koncertu a když jsem ji viděl se slzou na krajíčku odnášet nevyužité rekvizity, málem jsem řval taky.

To, čeho se HD na str. 58 posledního čísla Reflexu obával, se bez větších problémů naplnilo. Odcházel jsem zmaten a navíc se ještě styděl za „náš“ Sperm-Confuse-team.

P.S. A Whisper In The Noise + The Wingester Club dám pro jistotu v Linci (Kapu 3.4.2008).

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je to tak celej ten Sperm byl prostě průser....

Anonymní řekl(a)...

tenhle blog jsem nasel az ted, takze reaguju pomerne pozde: spozdeni zacatku vystoupeni Burbuja bylo zpusobeno neplanovanym protazenim koncertu Ghostmother. jinymi slovy: Ghostmother hrali dyl nez meli, navzdory nasim snaham, signalum, domluvam i vyhruzkam se nam je nepodarilo dostat z podia driv nez v 21.25 misto planovanych 21.00. to, ze Burbuja hrala ve finale 25 minut misto planovanych 45 bylo lito samozrejme i nam, nejen divakum.

Jürgen DDR řekl(a)...

Díky PSF

Anonymní řekl(a)...

ale no tak. PSF to prece neni pravda. domluva byla sice jasna, ale na podiu se cas hlida jen tezko a zadnych signalu si pokud si dobre vzpominam nikdo nevsiml. Nikdo nechtel hrat dyl, nez bylo predem domluveno. Slusne jsme to vyridili po mailu, tak nevim, roc ted na webu hazite odpovednost za celou vec jen na nas...
th z gm