neděle 29. června 2008

Autoportrét v českém umění 20. a 21. století (Alšova jihočeská galerie), XTERRA, X. Mistrovství Evropy (Ohrada)


Po letošním prvním ročníku Veletrh Svatební Hluboká, nabízející poslední modely z Paříže a šachmatové exhibici, ze které k překvapení všech zúčastněných odcházel vítězně legendární světový šachista Гарри Кимович Каспаров, nabídlo naše malé golfové městečko o uplynulém víkendu tři sice odlišné, ale oproti předchozím při zemi se pohybující akce.

Na nedalekém loveckém zámečku Ohrada se konalo v rámci Mezinárodní soutěže mysliveckých trubačů X. Mistrovství Evropy ve vábení jelenů, jehož první cenu si odnesl v konkurenci 25 borců z 9 zemí Michal Franče ze SLŠ Žlutice.

Druhou, nesrovnatelně fyzicky náročnou sportovní událostí se stal třetí závod Saucony českého poháru v terénním triatlonu, který přivedl pod novogotický zámek a nedaleké okolí XTERRU již posedmé. 1100 m plavání, 35 km jízdy na horském kole a 10 km běhu, s body započítávajícími se do světového a Evropského poháru, nejrychleji zvládl Francouz Nicolas Lebrun před svým krajanem Franky Atelierem a úřadujícím mistrem ČR a jedničkou naší reprezentace Karlem Zadákem! O doprovodný hudební program se postarala na zimním stadionu Kuki Areny (Míro, nikdy nezapomeneme!!!) českobudějovičtí He Band a kapela Kryštof, která si během svého více jak hodinového vystoupení evidentně šetřila síly ještě na večerní Postřiženské slavnosti v Dalešicích.

Včerejší vernisáží zahájila Alšova jihočeská galerie výstavu Autoportrét v českém umění 20. a 21. století a v prostorách Hlavního sálu AJG v Hluboké n. Vlt., kterou máte možnost shlédnout až do 2. listopadu. V několika rovinách se tak představí díla jak klasiků české malby, tak i současných umělců, pocházející ze soukromých sbírek autorů, muzeí i galerií.

Návštěvníci se mohou těšit na Meditativně symbolickou podobu, Dekonstrukci vlastní podoby, Životní kontury autoportrétů, Záměrnou manipulaci s vlastní podobou, Existenciální auto-portrét, Pluralitu vlastní identity, Vizualizaci osobních příběhů, Genealogii pojmu auto-portrét, Vícejazyčnost současných expresivních trendů, Modernu v autoportrétu a Skrytý autoportrét.

Ač se jedná o odvážně pojatou výstavu (Vlastimil Tetiva) plnou vynikajících osobností, musím vyzdvihnout digitální fotografie Petry Šimkové, videoprojekci tančících jarmilek a rotoped Mileny Dopisové a dále jména jako Karel Balcar, Barbora Bálková, Alena Kupčíková, Anna Neborová, Petr Malina, Vladimír Boudník, Václav Zikmund, Hugo Táborský, Míla Preslová a Dita Pepe. Pokud se chcete vyhnout vstupnému, navštivte AJG vždy poslední neděli v měsíci a za ušetřený peníz si dopřejte nádherné dvěstěstránkové publikace, obsahující i něco málo navíc, co na Hluboké nenaleznete.

Žádné komentáře: