pátek 2. ledna 2009

Bersarin Quartett - Bersarin Quartett (Lidar Productions / Denovali Records)



Po povinně propitém a fantastickou televizní nabídkou proloženém silvestrovském večeru, jejíž kvalita pokulhávala i za normalizačními propadáky, vstoupila naše zemička včerejším dnem, a to nejen díky skvěle zmapované pitce Paula Wellera U malé velryby, do širšího celosvětového povědomí. Díky však tentokrát překvapivě neputují za nejlepší zpěvačkou minulosti, současnosti a budoucnosti Helenou Vondráčkovou, ani za souborem Alpha Gospel praises a jejich upravenou verzí státní hymny, ale za převzetím štafetového předsedování v Radě EU, jejichž sedmadvacet stars (Gymnich) se v březnu pokochá i výhledem z pokoje princezny Krasomily na sousedovic golfové hřiště. Krom této „nejprestižnější“ záležitosti, zdražování a propouštění, nás ale čekají i věci příjemnější a zábavnější, jako třeba, sice pomalu, ale jistě se plnící řada kulturních událostí, ve které ne snad na dlouho postrádám (ne)jedno velice silné jméno, jehož téměř rok staré eponymní digipackové album Bersarin Quartett bylo jedním z těch asi třiceti nejlepších za uplynulé měsíce.

Přichází z německého Münsteru, jmenuje se Thomas Bücker a už jako třiadvacetiletý designér (EINS_A) začal tvořit elektronickou hudbu pod pseudonymem Jean-Michel (Eleganz, onpa)))))), kterou si po sedmi letech jako Beats Beyond zpestřil v Bersarinplatz Mixu skladby Army of Me, zařazené v roce 2005 na benefiční (UNICEF – Tsunami) album islandské zpěvačky Björk (Army of Me: Remixes and Covers).
Na sklonku roku následujícího se poprvé objevuje Bersarin Quartett na volně přístupné kompilaci net labelu Aerotone (Poing) Electronica Unplugged 1 se skladbou St. Petersburg, Es Kann Nicht Ewig Winter Sein otevírá dubnový Electronica Unplugged 2 a po boku švédského projektu Jasper TX (Dag Rosenqvist) začal podporovat dortmundskou značku Lidar Productions. Hodinový rozjímající ambientní příběh o deseti dějstvích, okouzlen filmovou, klasickou, jazzovou i hip hopovou hudbou, místy připomínající Jóhanna Jóhannssona, či Telefon Tel Aviv nelze nikterak zvlášť opěvovat, protože dokonalé není nutné podporovat. Já se chci jen s Vámi podělit o mé nejfantastičtější a nejkrásnější vykročení do nové 365, za nímž vlastně už nestojí Jarre, ale první sovětský stadtkommandant Berlína 1945 a velitel 5. úderné armády generálplukovník Никола́й Эра́стович Берза́рин, který krátce po 2. sv. válce zemřel v St. Petersburgu (Sankt Petersburg, Sv. Petersburg, Petrograd, Leningrad).

……….. A co na to Sperm?

Žádné komentáře: