úterý 27. ledna 2009

Franz Ferdinand - Tonight: Franz Ferdinand (Domino Recordings)



Taky jste už slyšeli o revitalizaci praještěrů Orbital, vyhrožujících svou účastí na letošním Planet Festivalu? A neví někdo náhodou, zda budou umístěni do hlavního, či „dance“ terária? Většina o generaci mladší populace, potenciální „ hlavní náplň“ obdobných akcí, považuje tuto scénu již za naprosto směšnou a asi bych se moc divil, kdyby ještě někoho z této vrstvy zajímali. Ale to je věc samotných PF, nakonec milého překvapení se třeba i dočkáme, ale jak dokládá např. včera po čtyřiceti měsících vydaná novinka Franz Ferdinand - Tonight: Franz Ferdinand, dnešní svět „jede“ jaksi v jiném tempu.
Tanečně-rockové dvanáctiskladbové album pokračuje volně a velice nenásilně tam, kde končilo předchozí You Could Have It So Much Better, tedy u mě nejoblíbenější třináckou Outsiders. Pro kapelu tolik charakteristické trhavé hitovky a vokál Alexe Kapranose zde téměř v plné délce doplňují syntíky a všemožně lovené zvuky (lidské kosti, atd.), posunující nahrávku dle mého názoru na samý vrchol jejich tvorby. Na kolik si právě Franz Ferdinand troufají, lze po právu vydedukovat z titulní blesk-fotografie pořízené před glasgowským Barrasem (Søren Solkær Starbird) a šestice 7“ singlů, ukrytých v „bytelné“ 20x20x5 cm kabici. Tato naprosto dokonalá Deluxe Edition dále obsahuje nádhernou 28 stránkovou prošívanou publikaci, Tonight 7“ redukci, 40 minutové DVD Between Summertown & Merryland zachycující natáčení alba ve viktoriánské Govan Town Hall, CD a bonusové CD Blood s dub verzemi Mr. Dana, jejichž názvy jsou vytrženy z textů jednotlivých skladeb.
1. Feel the Pressure (What She Came For)
2. Die on the Floor (Can't Stop Feeling)
3. The Vaguest of Feeling (Live Alone)
4. If I Can't Have You Then Nobody Can (Turn It On)
5. Katherine Hit Me (Katherine Kiss Me / No You Girls)
6. Backwards on My Face (Twilight Omens)
7. Feeling Kind of Anxious (Ulysses)
8. Feel the Evy (Send Him Away)

Původně osloveného a pracemi na březnové desítce Yes (nepříliš chladných Pet Shop Boys) zaneprázdněného producenta Briana Higginse nakonec nahradil Dan Carey alias Mr. Dan (Hot Chip, CSS, Fatboy Slim), jehož polorozpadlé studio v Glasgow zdobí nad vchodem pro toto dílo příznačné logo Nothing witout work. První skladba Lucid Dreams, ovšem v jiné verzi než jak je zaznamenána na Tonight: Franz Ferdinand, se objevila v srpnu prostřednictvím iTunes a počítačové hry Madden NFL 09, k Vánocům nadělili fanouškům živou verzi What She Came For, začátkem ledna opět iTunes „kosternatou“ No You Girls a minulý týden vyšel první oficiální singl Ulysses, zkompletovaný v Austrálii vydaným EP (101 Distribution)
1. Ulysses (album version)
2. New Kind Of Thrill (non-album)
3. Anyone In Love (non-album)
4. You Never Go Out Anymore (album version)
5. Ulysses (Beyond The Wizard's Sleeve Re-Animation)

Asi není na místě děkovat Muhamadu Mehmedbašići a celé Mladé Bosně, ale nebýt této historické události, neměli bychom asi ani tuto doposud nejucelenější třetí desku Franz Ferdinand s ve skladbě What She Came For hostující někdejší spolupracovnicí Gorillaz (DARE) Rosie Wilson, a případné NEJVĚTŠÍ tahouny některého z domácích letních festivalů. Ale Orbital?

Žádné komentáře: