úterý 6. ledna 2009

White Lies - To Lose My Life Or To Lose My Love (Fiction Records)



Původně se mi do nich moc nechtělo, zná je snad už úplně každý, ale jako malé vyrovnání s jejich pro mě neméně zajímavou minulostí a celkem slušně se vyvýjející marketingovou (next big thing) budoucností, jim několik málo řádek věnuji.
Začínali jako školou poninní The Flow, pod názvem Fear Of Flying spoluvytvářeli se svými fanoušky obaly sedmipalců Routemaster / Round Three (červený) a Three’s A Crowd / Forget-Me Nots (zelený), které u Young And Lost Club (2006) produkovali Stehen Street (The Smiths, Blur), Justin Jockey (Yourcodenameis:milo, Late Of The Pier) a Iain Gore (Brakes, Larrikin Love). Zatím poslední proměnou prošli Harry McVeigh (zp., kyt.), textař a baskytarista Charles Cave a majitel londýnského klubu a labelu Chess Club Jack Lawrence-Brown (bicí) na sklonku roku 2007, kdy založili bezvýznamově pojmenované White Lies. Tradičně-taneční indie „Franz“ pop nahradili dojímavými a temnějšími prožitky The Cure a Joy Division, přimíchali syntíky Ultravox a Duran Duran a koncem dubna představili světu svou novou „80’s Visage“ prostřednictvím 7“ Unfinished Business / You Still Love Him (Chess Club Recordings - 500 ks), na nějž chytili manažera The Cribs a Kaiser Chiefs Jamese Sandoma.

Díky skvělému úlovku podepsali smlouvu s Jimem Chancellorem z Fiction Records, v reedici se objevilo Unfinished Business EP (Universal Music) rozšířené o titulní a From The Stars z vysílání Radia 1 (BBC – Zane Lowe Session), následovala řada festivalů (Oxygen, T In The Park, Reading / Leeds) i mimo UK (Airwaves, Fuji Rock, Lollapalooza) a první singl pro Fiction Records, zkompletovaný na skvělém říjnové Death EP (Geffen Records).
Na živých vystoupeních kapelu doprovází bývalý příležitostný klávesista dnes již nefungujících indie-rockerů Mumm-ra Tommy Bowen, který si určitě nenechá ujít "významné" The Shockwaves NME Awards Big Gig (26.2.'09 - O2 Arena - 30£), kde společne s Franz Ferdinand a Crystal Castles zahrají před The Cure.
Desetiskladbové debutové album To Lose My Life Or To Lose My Love, natáčené v bruselském ICP studiu pod dohledem producentské dvojice Ed Buller (Pulp, Suede) – Max Dingel (The Killers, Glasvegas, mixoval Three’s A Crowd), vyjde 19.ledna a předcházet mu bude po silvestrovském „iTunes“ From The Stars opět na třech nosičích singl To Lose My Life.
Určitou sběratelskou zajímavostí pětačtyřicetiminutového CD se stane jeho 6x7“ Boxset, obsahující sice navíc bonusové demonahrávky, ale také i cenu (25£) a mějte na mysli, že za padíka pořídíte o týden později „Franz“ Deluxe Box Set (Domino Recording)!

7” #1 – Death / To Lose My Life
7” #2 – A Place To Hide / Fifty On Our Foreheads
7” #3 – Unfinished Business / E.S.T.
7” #4 - From The Stars / Farewell To The Fairgound
7” #5 – Nothing To Give / The Price Of Love
7” #6 – Nothing To Give (demo version) / The Price Of Love (demo version)

Žádné komentáře: