pondělí 19. května 2008

Planet Festival 2008 - Tábor, letiště u Čápova dvora




Když před pěti lety hostilo táborské letiště svůj velký hudební mejdan poprvé, užíval jsem si nedaleko Hamburgu v Scheeßelu na Hurricane festivalu Massive Attack, Interpol, Björk, Coldplay a Radiohead. Letos tam sice poslední jmenovaní vystoupí znovu např. se Sigur Rós, ale co je pro naše zeměpisnou polohu a všechny hudební fanoušky důležitější, je fakt, že se k husitskému městečku nad Lužnicí opět vrací (Love) Planet Festival, jehož poslední aero ročník (2005) považuji za doposud nejsvětovější festival v ČR.

Pořadatelé debutujícího Go Planet Roxy (20.-21.6.2003) přivítali na letišti u Čápova dvora mj. zahraniční Moloko, Morcheebu, Marilyna Mansona a o dva roky později už jako Love Planet (12.-13.8.2005) pozvali Nicka Cavea, Skinny Puppy, Apocalypticu, I am X, Stereo Mc’s, či The Sisters of Mercy. Kontroverzní třetí ročník (11.-12.8.2006), který se oficiálně z důvodu zrušení evropského turné amerických Audioslave přesunul na pražské výstaviště (Bruselská cesta), zúčastnili Franz Ferdinand, Ministry, Pet Shop Boys a Art Brut.

Letošní ročník Planet Festivalu se odehraje ve dnech 13.-14. června a kromě domácí špičky přiletí z vrcholu britské histerie leedští Hadouken!, téměř domácí I am X, Warren Suicide, Bad Religion a miláčci mého mládí Front 242. Vstupenky do konce května seženete za 790 kč, pak do 12. 6. za 890 kč a na místě dáte za dvoudenní 1050 kč a jednodenní 790 kč. Takže kdo ještě nemáte lupen a chcete trochu ušetřit, pokud tedy hodláte vyrazit na jih, příliš neotálejte. Planet Festival 2008 začíná už za 24 dní. A tomu, kdo důvěřuje dokonalostí spěšných a osobních vlaků a přijede směrem od Č. Budějovic (trať 220), doporučuji vystoupit ve stanici Sezimovo Ústí a po dvaceti minutách chůze zahrádkářskou kolonií dorazíte k Táboru také.

Věřím, že kdyby se festival konal po úspěšné přehlídce 2005 každý rok, měli bychom v té naší zemičce festival minimálně srovnatelný s rakouským Frequency, který letos jede „teprve“ osmý ročník, ale i tak je v našich poměrech o co stát. Díky všem nadšencům za Planet Festival!!!

Žádné komentáře: