pondělí 15. června 2009

Wave Machines - Wave If You’re Really There (Neapolitan Recordings)



V sobotu odpoledne odvysílala německá RTL vzpomínkovou hitparádu Die ultimative Chart Show – Die erfolgreichsten New Wave & Popsongs aller Zeiten, nahlížející do hudební minulosti před „listopadem“ na západ od našich soudruhy pohraničníky pevně a bezpečně střežených hranic. Přestože většina z přímo ve studiu vystupujících interpretů působila spíše smutným, místy až politováníhodným dojmem, prvenství si po nekonečné řadě reklamních spotů, během kterých se mi (přes satelitní poznámky o připojení) vybavovaly loňské singly liverpoolských Wave Machines, nakonec odnesli OMD (Orchestral Manoeuvres In The Dark) se skladbou Maid Of Orleans.
Nechce-li však současný (moderní, in, cool, …) posluchač příliš „trpět“ u originálních (některých skutečně geniálních) nahrávek (2CD, Polystar 2007), nechť raději vezme právě zmiňovanými 7“ I Go I Go I Go / Like Breaking Glass/ We Love Agility a The Greatest Escape We Ever Made / Dead Houses , vydanými u díky White Lies (Unfinished Business) dnes všem již dobře známého londýnského labelu Chess Club. První koncert Wave Machines (dříve vystupující jako Sizer Barker)odehráli před dvěma lety a po řadě loňských festivalů (Latitude, Secret Garden Party, Sound City, …) si kytarista a zpěvák Tim Bruzon (kl.), Carl Brown (kyt, zp, kl.), James Walsh (basa, zp,kl.) a Vidar Norheim (bicí, vibrafon) založili vlastní značku Neapolitan Recordings (nezaměňovat s Neapolitan Records), kde se koncem dubna objevil v nákladu 250 ks první (3.) singl Keep the Lights On / Over And Over, následovaný červnovou reedicí I Go I Go I Go / Run For Mine.
Právě dnes vycházející debutové album dostalo název Wave If You’re Really There a stejně jako v případě výše uvedených hitovek najdeme jeho disco-synthpopové kořeny v časech železné opony, kdy se k nám pašovaly desky Davida Bowieho, Bee Gees a tajně (vč. tajných) se sledovala ZDF a ORF. „Krásné“ časy, od kterých nás dnes však už jen dělí současné (moderní, in, cool …) pojmy jako indie-electro-dance-funk-pop, připomínající se nové (mladší) generaci s patřičnou dávkou typické anglické melancholie pod přezdívkami Scissor Sisters, Hot Chip, The Notwist a možná i Hefner. Ale jenom možná.

01. The Stupidest Things
02. I Go I Go I Go
03. Keep The Lights On
04. Punk Spirit
05. The Greatest Escape We Ever Made
06. Wave If You're Really There
07. The Line
08. I Joined A Union
09. Carry Me Back To My Home
10. Dead Houses



Žádné komentáře: