neděle 7. června 2009

Planet Festival ‘09 - Letiště Aeroklubu Tábor u Čápova dvoru (5.- 6.6.2009 live)

Dá se s úspěchem udělat velký hudební festival bez velkých jmen? Otázka, jejíž záporná odpověď bude ještě a jistě asi hodně dlouho strašit řadu domácích promotérů.
Ve druhé polovině devadesátých k nám prostřednictvím 10:15 Entertainment (Festival Jam ’96, E.T. Jam ‘97-‘99) a D Smack U Production (Jelení příkop ’98) přijížděla už tehdy úměrně k tehdejší hudební scéně taková světově aktuální jména, jako např. Iggy Pop, Ministry, Frank Black, Shane McGowan, Björk, Sinead O’Conner, The Orb a řada dalších. Po této, co se festivalového zařazení týče, pastvě, následovalo už jen období Trutnovů a Českých Brodů (Rock For People) a až rok 2003 přinesl Go Planet Roxy. Vykročení z Prahy do jihočeského Tábora se partičce kolem Davida Urbana vyplatilo a po několika ročnících a změnách ve svém názvu, se letos podruhé pod hlavičkou Planet Festivalu prezentovali na letišti u Čápova dvora.


Nicméně, z nabídky čtyřiadvaceti skupin vystupujících běhen dvou dnů na jediném, a to „COOL“ pódiu stála za pozornost sotva čtvrtina (K, PBAJ, PTT, TP, S, WL), což se ve spojitosti s nepříliš nakloněným počasím odrazilo i na nízké návštěvnosti. Přestože hlavní hvězdy PH + PH alias Orbital budou až do konce prázdnin strašit převážně nad územím VB a jako vzpomínku uzavírající (doufám že tentokrát opravdu už naposled) jejich kariéru si zítra připomenou 2CD kompilací 2Orbital (Rhino), z více jak hodinového setu nudnějšího než za zlatých dance & techno časů, by měli radost tak akorát Karafiátovi broučci.
Infantilní TataBojs okouzlili pouze (in) neon 80’s sunglasses, dívčí orgasmy provázely jinak velice silné vystoupení KB & Sunshine a současnou tvář anglické scény se pokusili nastínit průměrní Baddies, odměření loupežníci White Lies a vrchol (i já) pátečního a vlastně i sobotního klání - londýnští Klaxons.


Ano kapelka, kterou mezi návštěvníky nezaregistroval asi ani jeden z VIP PRESS PHOTO zaměstnanců a jinde stojící ve stínu slavnějších headlinerů, zde výrazně vyčnívala. Podobně příjemný osud potkal i následující den švédské indie-popíkáře Peter Bjorn & John, čerpající u Tábora z letošní novinky Living Things (Wichita) a předposledního alba Writer’s Block, ukrývajícího mj. vypískávající megahit Young Folks s hostující Viktorií Bergsman (ex – The Concretes, Taken By Trees).


Přestože Planet Festival využívá naprosto ideálního místa s výbornou infrastrukturou, bez větších jmen, vyprodávajících běžně přes rok sportovní haly, se bude propadat do soutěží oblastních, nepřitahujících z řad potencionálních návštěvníků přílišné pozornosti. Není to škoda? O tom žádná, samozdřejmě že JE!

Žádné komentáře: