středa 28. dubna 2010

Hit Club Records (Is Tropical, May68, Egyptian Hip Hop)

Hit Club Records je mladá londýnská značka, která až na svůj loňský debut zastoupený druhým singlem Wolf Gang - The King and All of His Men (11/2009) prozatím zaštiťuje pouze startovní sedmipalce začínajících kapel.

Pod číslem 002HIT a v pro nás velmi nostalgickém obalu zachycujícím spartakiádní (VI.) "lety" našeho vojska - bývalé ČSLA, se ukrývá trojice anonymních tváří v šátcích, matoucí k identifikaci ústřední postavy. Jako Is Tropical (dříve Ratty Rat Rat) působí Simon, Gary a Dom od začátku minulého roku, kdy také v dubnu odehráli svůj první koncert. When O'When (33rpm) / Seasick Mutiny (45rpm) produkoval Al O'Connell (Klaxons, The Big Pink) a jejich patlaninu zdeformované elektroniky a indie kytarovek v klipu znamenitě zaznamenal režisér Gareth Philips.

Ač z mladé a neposkvrněné trojky považuji Is Tropical za moje jasné favority (kdo nesnil o Strahovu..., a co Visáči 007?), nesmím opomenout ani 003HIT a 004HIT. A protože 003 vyšla teprve před dvěma týdny, dávám přednost okouzlujícím disco náložím, ohrožujícím společnost již během studentských protestů - May68 jsou z Manchesteru a jejich zpěvačku, klávesistku a malířku surrealismu Jude Wainwright už dokonce pro nevhodné příspěvky "vyhodili" i z Facebooku. S Camille (bicí, zp), Mattem (kl, perkuse), Owenem (bas.) a Jonnym (kyt, zp.) fungují podobně dlouho jako předchozí Is Tropical, jen zvukově asi v budoucnu nakazí nejednu silikonovou hvězdičku z MTV, po letech možná i z Óčka, pak Medúzy a nakonec i Kouzelné školky. Bílý obal se stejně barevným popisem (kdo je tu divnej?) obsahuje skladby My Ways / The New You, upravené Christianem Wrightem v Abbey Road.

Třetí, resp. čtvrtou a zároveň jedinou nahrávkou natočenou ve spolupráci se Zarcorp Records, které otáčejí Late of the Pier (Phastasy), je starý dobrý severoafrický hip hop. Ale nebojte. Tahle partička sedmnáctiletých klacíků (Alexander Hewett – zp, kl. / Nick – kyt, bas. / Alex – bicí, zp. / Louis – kl, bas.) si Egyptian Hip Hop pouze propůjčila do názvu, jinak zní trochu jako naši Abraxas (Box ‘82) mixnutý s Gang Gang Dance a zbytkem tamní manchesterské pop scény. Skladby Rad Pitt a Heavenly se sice již objevily na kompilačních albech UK Tour Tape ‘09 (Loud and Quiet) a Don’t Die Wondering (Merok Records), ale jejich první oficiální singl Wild Human Child / Heavenly, mimochodem podepsaný Samem Eastgatem (LotP, La Priest), vyšel až u HIT CLUB RECORDS!






1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Egyptian Hip Hop - Some Reptiles Grew Wings 12“ EP (Moshi Moshi 20.09.2010)
01. Moon Crooner
02. Rad Pitt
03. Middle Name Period
04. Native

May68 - The Prisoner 12“ EP (Kitsuné 11.10.2010)
http://soundcloud.com/may68/sets/the-prisoner-release-oct-11th-2010/s-WMdNI

Is Tropical už také pod francouzskou módou Kitsuné