sobota 28. dubna 2007

FOVEA HEX

Dublinský projekt Fovea Hex založila před třemi lety Clodagh Simonds, ústřední postava legendární progresivní folk-rockové kapely Mellow Candle, jejichž první singl Feelin High (SNB Records) vyšel již v roce 1968. V dalších letech spolupracovala se spoustou interpretů, ze kterých vzpomenu třeba kapelu Thin Lizzy, či Mikea Oldfielda.
Fovea Hex jsem poprvé zaregistroval minulý týden na rakouském Donaufestivalu a jejich vystoupení mě zcela očarovalo. V Kremsu byly představeny jako trojice žen, kde kromě klavíristky a zpevačky Clodagh Simonds, hrála na heligonku dvacetiletá zpěvačka a zároveň obsluha notebooku Laura Sheeran (foto) a uznávaná hráčka na violu Cora Venus Lunny, kterou si vybrala do svých skladeb i Sinead O'Conner. Doplňujícím hudebníkem na zmíněnem festivalu byl ještě čelista John Contreras.
V listopadu 2005 vychází v Irsku na značce Janet Records (v Německu Die Stadt Records) první EP Bloom z trilogie Neither Speak Nor Remain Silent. Obsahuje stejně jako i následující EP Huge z května 2006 tři nádherné melancholické skladby, plynoucí v pomalém elektrofolkovém tempu, doprovázeném čisťoučkým dívčím vokálem. Limitované edice byly rozšíreny ještě o remixy. Za čtrnáct dní se má objevit poslední z trojice EP, tentokrát nazvané Allure a stejně jako předchozí na délce dvaceti mitut najdeme tři klenoty a opět remixové úpravy (Andrew McKenzie) v limitové edici. Pokud to budou ty, co jsem již zaslechl naživo, tak se máme všichni na co těšit.
To že se jedná v podobě Fovea Hex o vyjímečný projekt, dokazují i umělci, kteří pomáhali při natáčení celé trilogie. Brian a Roger Eno, The Hafler Trio, filmový skladatel Carter Burwell a mnozí další. V květnu zavítají do pařížské Cartier Foundation, kde se v rámci Normadic Nights představí na výstavě díky pozvání jejich velikého fanouška Davida Lynche.

Žádné komentáře: