pondělí 23. dubna 2007

DONAUFESTIVAL 2007 podruhé

Po relaxačním sobotním odpoledni v okolí kláštera Göttweig, jsem dorazil do Halle 1, která po úspěšném vítězství člověka nad počítačem přivítala ve 21.25 první hosty. Dublinskou ženskou trojici Fovea Hex (klavír, komp, viola) doprovázel čelista a hudebně je můžeme najít někde mezi Björk a Amiina, ale s takovou více živočišnou formou, což se hlavně týče krásné a zajímavé zpěvačky. Zatím vydaly na značce Janet Records Bloom EP (11/2005) a Huge EP (5/2006), ale třeba na květen si je rezervoval do Paříže David Lynch. Ach... sladkých 30 minut...
Ital Larsen začal 10 minut před půl jedenáctou a ke svému vystoupení si k harfě pozval krásnou Baby Dee, ještě hezčí čelistku Julie Kent, bubeníka, dva kytaristy, obsluhovače od Apple a islandského skladatele Jóhanna Johannssona, jehož třetí sólové album IBM 1401 nahrávané také v Praze, vyšlo na podzim u 4AD.
Skromných 20 minut přestávky muselo stačit ve vedlejším Lounge californským Six Organs Of Admittace, aby jako kytarová dvojice Ben Chasny a šílená, za to výborná Nelisa Ambrogio, ukázali světu, jak se hraje zubama a sklenicí na kytaru. Noise jako hrom. Doporučuji navštívit vydavatelství Drag City.
Do Halle 1 jsem se vrátil těsně před půlnocí, kde se objevil Steven Stapleton se svým třicel let starým projektem Nurse With Wound. Čtveřici počítačových pánů v úvodní a závěrečné skladbě doprovodil hlasově David Tibet a po hodině experimentální elektroniky se začalo vyklízet pódium pro posledního vystupujícího.
Tím se stal po jedné ranní dvojník Sama Hawkense, Američan Bonnie "Prince" Billy, vl. jménem Will Oldham, jehož roztržka s druhým kytaristou, příjemně ospalý coutry-folk-rock a moje únava daly letošnímu třetímu ročníku Donaufestivalu z mé strany sbohem.
Prožil jsem krásné dva dny v nádherném prostředí zajímavých lidí, které nejen umělecky spojuje David Tibet, kde všude okolo slova jako skromnost, láska a přátelství nejsou nikomu cizí a dokonce i nabouchané ochranky byly ukryty ve společenských oblecích. Vynikající Donaufestival pokračuje tento týden druhou částí, kde vystoupí např. Gang Of Four, Kids On TV, Jamie Lidell, nebo Patrick Wolf.
P.S. Při zpáteční cestě jsem si naladil Radiožurnál (a další) a nechápal, kam se to vlastně řítím. Normalizační popové hvězdy, foglarovští antivypalovači typu Dana Bárty, Miloš Skalka...
Ať žije FM4!!!

Žádné komentáře: