úterý 17. dubna 2007

ARCTIC MONKEYS - FAVOURITE WORST NIGHTMARE

To že člověk pochází z opice nám zcela dokazuje Gaz Coomnez ze Supergrass, Ian Brown, nebo také Arctic Monkeys. Zvláště u tohoto druhu arctických opic můžeme rozpoznat oproti předchozím značný vývojový pokrok. Tím mám na mysli druhé album Favourite Worst Nightmare (Domino), které se odjeví v obchodech 23. dubna a úvodní Brainstorm byl vybrán jako první singl, doplněný béčky If You Found This It's Probably To Late, Temtation Greets You Like You Naughty Friend a What If You Were Right The First Time.
Oproti Whatever People Say I Am, That's What I'm Not zní novinka odlehčeněji, bez křečí a je o něco tvrdší a temnější. Produkce se ujali James Ford (Klaxons, Mystery Jets) a Mike Crossex (Echo & The Bunnymen, The Coral), mixoval Alan Moulder (My Bloody Valentine, YYY, The Smashing Pumpkins) a vlastně mají i nového basáka, že?
Tak tedy, Brainstorm je singlovka jako Brno, Teddy Picker a D Is For Dangerous dávají vzpomenout na loňský debut. Ne že by byly horší, ale jen mi tam (zatím) tolik nevyčnívají. No a pak od Balaclava až do konce nás čekají "už" jen samé hity, což asi očekával jen nejvýstřednější optimista. Nechci nějak zvýhodňovat některé songy, ale Fluorescent Adolescent, Only Ones Who Know, Do Me A Favour, If You Were There Beware a 505 by asi neudělali ani jejich vzory, ze kterých AM čerpají. Prostě jedna lepší než druhá.
Celkem zde najdeme 12 skladeb (40 minut) a pokud si opatříte japonskou verzi (Hostess) najdete tam navíc Da Frame 2R a Matador. Už se těším, jak tahle obrovská deska přivodí všem šťouralům a nepřejícím nejhorší noční můry, jaké kdy měli. ChaChaCha. Překonali totiž jedničku o dvanáct palců.
Arctic Monkeys jsem zažil živě ještě před vydáním debutového alba na pódiu 3x4 metry a byl to pro mě a další stovku návštěvníků nezapomenutelný zážitek. Podruhé, už za přítomnosti několika tisícovek diváků to tak strhující sice nebylo, ale s albem Favourite Worst Nightmare si myslím, že to dokážou znovu. Co? Určitě.
VYNIKAJÍCÍ

Žádné komentáře: