čtvrtek 12. dubna 2007

SUNSHINE live

V prostoru bývalých českobudějovických pekáren vyrostlo před pár lety nové obchodně-zábavné centrum, nabízející kromě odporných obchodů s "in" módou a ostatním kentusem také výbornou divadelní část Baziliku. A právě tam, poprvé po pětiměsíční pauze, strávené ve studiu, zahájili snad ještě táborští Sunshine své Who Will Raise The Rabbits Tour 2007. K rozehřátí publika si přizvali jako už po několikáté pražské Anyway, jejichž půlhodinové vystoupení bylo tím nejlepším, co jsem kdy od nich viděl a slyšel.
BRAVO
Těsně před půl desátou se sál, přizpůsobený i k hudebním akcím, ponořil opět do tmy, kdy během dvouminutového intra Macabe Interlude kapela nastoupila na pódium. S prvními tóny You (In Your Head) bylo zřejmé, že se o nějakou změkčilost, jak někteří profesionélní pisálci rádi přisuzují albu Dreamer (Universal), jednat nebude. To potvrdily i následující skladby The Fear, Ghetto a vlastně všechny, které na koncertě zazněly. Prvním zavzpomínáním na minulý počin Moonshower And Razorblades byla dvojice Miss Kkarma Kkoma a Victim Is Another Name For Lover. Návratem k novinkám začaly Dead Leave a především zde výborně zahraný singlík Top! Top! The Radio! rozhýbávat všechny, i snílka neznámého. O další hitovce Pull The Trigger je asi zbytečné se vyjadřovat, protože ta je vynikající i na CD. What You've Got nás na moment zase vrátila do roku 2005, aby nás tak trošku připravila na další žhavou trojici Keep Your Eyes Open Wide, Days Will Never Be The Same a závěrečnou kjůrovskou Black Painted Room a Sunshine mizí. Tam fakt uz chyběl jen Mr. Smith.
Chvilka "napětí" a za aplausu zhruba tří stovek návštěvníků kapela přidává Lower Than Low a Never's Always Never z dnes už předposledního alba a je tu opět "loučení" s posledním songem ze snílka Keith Avenue 9 PM. Protože se do Budějc zaz až tolik pořádné hudby nedostane, nadržené obecenstvo si vytleskalo ještě (chystaný) závěr v podobě Victoria's Secret Blackmail. Tím bylo dohráno, začalo se balit, bavit, pít a kamarádit se s kamarády, nekamarády a kamarádkami kamarádů.
To že Sunshine jsou vrcholem naší domácí scény, těchto 80 minut JEN potvrdilo a to na 100%
Každý má právo se svobodně vyjádřit, jako to dělám já na těchto řádcích, ale nechápu odbornou kritiku, že se k VYNIKAJÍCÍMU albu Dreamer staví chladně a odsuzují nepůvodnost. Je směšné, že "nepůvodnost" srovnávají s ostrovními kapelami, které vykrádaj ve velkým. Asi ti pisálci neznaj vzory vzorů a vzorů vzory. A nebo jde JEN o typickou vlastnost českého maloměšťáctví - ZÁVIST.

Já přeji Sunshine vše nejlepší, ať dopadne šňůra dle jejich představ (zaslouží si to!), gratuluji ke skvělému albu DREAMER, které společně se staršími kousky v ČB zněly tak, jak znějí HVĚZDY stále pro nás ještě na západě.
V těchto chvílích se ze stejného zážitku mohou začít radovat návštěvníci Flédy v Brně, kde turné pokračuje druhým koncertem. A protože jsem Čech, tak jim můžu jen závidět.

Žádné komentáře: