úterý 7. srpna 2007

STARLESS & BIBLE BLACK

Starless And Bible Black je sice asi 30 let staré album King Crimson, ale název dle dílka (Under Milk Wood) velšského básníka Dylana Thomase, který se mimochodem díky chlastu nedožil ani čtyřicítky, použili také a vlastně si i tak pojmenovali svojí kapelku, tři folkaři z Manchestru.
V čele stojí francouzská zpěvačka Helene Gautier, kterou doprovázejí kytarista, bandžista Peter Philipson a Raz Ullah s elektronikou a samply. Na koncertech se rozrůstají na šestici o bubeníka , basistu a miloučkou Ros Hawley na klarinet. V roce 2006 natočili pro domácí značku Timbreland Recordings pod číslem 3 první EP (CD) se čtyřmi písničkami a po pár týdnech již
měli smlouvu s chicagským vydavatelstvím Locust Music. Tam se minulý týden vylíhlo jedenáctiskladbové debutové album, nazvané jednoduše Starless & Bible Black, ze kterého vás během jedné vyučovací hodiny ovane svěží a zároveň nežný folk s jazzem a šansonem. Těsně před jeho vydáním zabodovali (jak jinak) Static Caravan, kteří nabídli 7" Up With The Orcadian Tide / All In A day s na albu chybějícími pohlazeníčky, po kterých jsou návštěvníci koncertů lační.
Pokud se občas přikloníte k tzv. progresivním projektům britského folku, jako jsou třeba Voice Of The Seven Woods (hurááááá, od včera má venku LP), nebo milujete akce typu The Green Man Festival, pak si dejte i tuhle desku.

Žádné komentáře: