čtvrtek 30. srpna 2007

GOGOL BORDELLO - SUPER TARANTA!

Doma je doma, ale i kavárna s galerií na Perry St. v New Yorku, kde mezi filmem roznáší "naše" Bára, kávičku popíjí s přitažlivými chlapečky Michael Stipe a svůj knír si zábavným drinkem smočí neméně zábavný Eugene Hütz. Poté, co vyměnil Kyjev za NY, založil v roce 1999 podle Nikolaje Vasiljevoviče "ansámbl" Gogol Bordello. V dnešní době je již téměř zbytečné osmičku (nebo 9, či 10) představovat, ale asi málokdo ví, že jejich (snad) první české vystoupení proběhlo už v roce 2002 na Baráčnické rychtě a že film Everything Is Illuminated (režie Liev Shreiber), kde EH hrál hlavní roly, byl natáčen v Praze.
Většinu posluchačů si tahle zábavná partička (Ukrajina / Rusko / USA / Izrael / Etiopie) získala až přestoupením od Rubric Records k Side One Dummy, kde v srpnu 2005 vychází třetí album Gypsy Punks: Underdog World Stripe (2LP až v únoru 2006), následované před měsícem novinkou Super Taranta! (Victor Van Vugt) Přesně nevím, co si o cikánském punku a spoluprací s Madonnou (London Live Earth 7.7.07 La Isla Bonita a film Filth And Wisdom) mám myslet, ale takovou American Wedding vidět a slyšet naživo, musí být opravdu zážitek.
Asi využiji lákavé nabídky za 440 kč a 24. listopadu do Archy zajdu. Věřím, že na další "naší" tutovku byde natřískáno, resp. vyprodáno. Jen škoda, že když kolem naší země krouží tolik zajímavé hudby, otevře se klícka jen hájeným.

Žádné komentáře: