pondělí 3. září 2007

TUNNG - GOOD ARROWS

Zatímco Mirek s Jirkou a dobitou Jaques nám ukazují ty správné barvy, po kterých se vydat, londýnští Tunng hodili směrovky tam, kde každá duše najde to své místečko plné pohody a klidu. Třetí album Good Arrows (Full Time Hobby) zní oproti předcházející tvorbě z počátku jako "nejhitovější", ale po prvním singlu Bricks, mém tipu na dvojku a zároveň "nejveselejší" Bullets a "nejdrsnější" Soup, se nahrávka stáčí do typické elektro-folkově experimentální Tunng nálady, čímž nechci novinku označit za sebevykrádající, či vracející se k něčemu, co nám partička už jednou předvedla. Naopak. Good Arrows je nejpísničkovitější a jako celek nejsilnější prací, jakou zatím Mike, Sam a přátelé odvedli.
A jak to začalo?
Poté, co Mike Lindsay vyměnil obchůdek v Sohu za zpěváka a skladatele Sama Gendera a natočili několik věciček na různé kompilace, se ozvali ze Static Caravan s nabídkou debutového 7". Ten vyšel v nákladu 500 ks v červnu 2004 a dostal název Tale From Black / Pool Beneath The Pond. Následovala stovka Maypole Song (The) / Suprize Me 44 a o rok později vyšel remixovaný 7" People Folk a Magpie Bites / The Bonnie Black Hare s maličkým plakátkem. Některé ze skladeb se objevily i na první desce (This Is ... Tunng) Mother's Daughter And Other Songs z ledna 2005. Za zmínku stojí i předělávka The Pioneers indiešků Bloc Party, použitá snad pro nějaký americký televizní seriál.
Vloni Tunng reprezentovali s Inch Time vydavatelství Static Caravan na španělském Sonar festivalu , i když v té době už měli na pultech druhé album Comments Of The Inner Chorus (22.5.06), pod kterým byli podepsáni také Full Time Hobby. Tomu předcházel singl Woodcat s Viva Voce remixem a do konce roku jsme se mohli seznámit i Jenny Again, tentokrát s remixem od The Earlies a poslením 7" It's Because .... We've Got har. Oficiálně je kapela rozšířena očtyři další jména - Martin Smith, Phil Winter, Becky Jacobs a Ashley Bates.
DNTEL a Daedelus remix skladby Bricks nás 20. srpna upozornil, jak jinak než na sedmipalci, na třetí a pro mě nejpřitažlivější album, o kterém jste se snad něco dozvěděli v úvodu. Jen pro doplnění. Sežeňte si knižní limitovanou edici, kde kromě "skládankové" grafiky (Vanessa Da Silva) a textů, najdete navíc 9 minut bonusových skladeb Wood a Clump a dostanete se na konečných 53 minut a nějaké ty drobné.
na na na na na na

Žádné komentáře: