pondělí 10. září 2007

Antonín Málek - Obrazy, kresby

Alšova jihočeská galerie zahájí ve čtvrtek 13. září v českobudějovickém Wortnerově domě výstavu nazvanou Obrazy, kresby akademického malíře Antonína Málka. Stane se tak u příležitosti umělcových 70. narozenin a ke shlédnutí budou jak šedesátkové Konfrontace, tak i díla vzniklá po jeho emigraci do Švédska těsně po okupaci v roce 1968.
Antonín Málek se narodil v Plzni, vyrůstal v Jindřichově Hradci, vystudoval AVU a jako jeden z představitelů českého informelu stál u prvních nelegálních výstav (Konfrontace I, II) v ateliérech pražských umělců, v podhoubí, směřujícímu k Pražskému jaru. Pozdější "post abstraktní" období zachytila jediná a zároveň poslední autorova samostatná výstava v naší zemi před exilem. Od druhé poloviny 70. let až po současnost se zaměřuje na portréty krajin (Tibet) a osob a zabývá se i scénickou výpravou (Král Ubu). Ve svých pracích se snaží zachytit lidskou touhu po zakotvení ve skutečném světě a upozornit na nereálný svět, který je nám nabízen na každém kroku.
Vernisáže, jejíž začátek je naplánován na 17. hodinu, se má zúčastnit i legenda českého undergroundu, The Plastic People Of The Universe. Kapelu ovlivněnou F. Zappou a The Velvet Underground dal dohromady v roce 1968 pod "dohledem" Ivana Martina Jirouse baskytarista Milan Hlavsa a kromě saxofonisty Vratislava Brabence se na textech podílel letos v dubnu zesnulý Egon Bondy. Do ilegality se TPPOTU dostali po třech letech existence, ve které "zůstali" téměř 20 let.
Výstava potrvá do 28. října a já přeji k významnému výročí vše nejlepší a spoustu dalších, nejen uměleckých, nápadů.

Žádné komentáře: