čtvrtek 20. září 2007

DEERHUNTER / ATLAS SOUND

Deerhunter vznikli před šesti lety v Atlantě a ještě před nahráváním debutového alba Turn It Up Faggot pro místní značku Die Slaughterhaus Records, tragicky zemřel baskytarista Justin Bosworth a odešel i autor názvu Dan Walton.
Základní dvojici Bradford Cox a Moses Archuleta doplnili Josh Fauver, Lockett Pundt a Colin Mee, který před měsícem tak nějak musel odejít. Na původní značce vydali po třístovkách dva splitové 7" s Alfabets (zde ještě s Bosworthem) a Hubcar City (2005). První samostatný singl Grayscale / Tree Spies (Rob's House Records) se vyprodal během několika málo dnů (100 ks), během nichž si už podepsali smlouvičku s vydavatelstvím Kranky. Počátkem letošního roku zde lisují dvanáctiskladbové dílko Cryptograms, které je následováno v květnu EP Fluorescent Grey a s dalšími třemi kapelami na 7" Whirlyball (200 ks černá/bílá), kde jsou zastoupeni Kousin Klash (Chunklet Records). To, že se jedná o partičku více než průměrnou, dokládají i kámíci, jež je vláčeli s sebou na turné - TV On The Radio, Liars, Yeah Yeah Yeahs, či Battles. Příští rok je očekávaná trojka Microcastle (Kranky), kde by se měl "ambientní" svuk míchaný s kytarovkami lehce pozměnit. Možná jako ....
Pětadvacetiletý bisexuál Brandford James Cox, trpící marfan-syndromem, človíček, jež nahrál několik věcí společně s The Black Lips, si k tomuto projektu přidal ještě jeden, řekl bych osobitější - Atlas Sound. Cole Alexander s ním vloni natočil 8 skladeb na 10" u Rob's House Records a tento rok spojil nadšení s Mexcellent, jejichž výsledkem je 12" Fractal Trax / Combrea Jungl (HOOS Rec.).
V současné době má připravené debutové album Let The Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feet, které se snad na pultech objeví začátkem příštího roku. No a protože 8. listopadu se Deerhunter zastaví v pražské Arše, možná uslyšíme i nějakou tu elekro-indie novinku od Atlas Sound. Věřím, že uslyšíme!

Žádné komentáře: