středa 16. dubna 2008

Febiofest 2008 - Útěk do divočiny, Zabití Jesseho Jamesse zbabělcem Robertem Fordem


V závěru minulého týdne promítlo českobudějovické kino Kotva osm snímků z letošního 15. ročníku Febiofestu, v jehož ostře oříznuté nabídce chyběl např. i 33 člennou diváckou porotou vybraný „majitel“ Hlavní ceny film estonské režisérky Kadri Köusaar Magnus. Ale i tak si mohl povrchní divák mého typu např. vybrat k porovnání těsně po sobě jdoucí dva americké příběhy, natočené dle skutečných událostí.

Útěk do divočiny (Into the Wild) natočil v roce 2007 dle románu Jona Krakauera Sean Penn a popisuje dobrodružnou cestu Christhophera McCandlesse, který se po úspěšném zakončení univerzitních studií vzdal „zajištěné“ budoucnosti, milované sestry i rodičů pracujících pro NASA a jako Alexander Supertramp vykročil v doprovodu hudby Eddieho Veddera (Pearl Jam) za svým snem. Dvouletá pouť (140 minut), končící tragicky v nádherné přírodě nejstaršího národního parku Aljašky (Denali National Park), možná přijde dvaadvacetiletému jako ta správná rebelie proti zaběhnutému konzumnímu způsobu života a celému současnému, stále hrozivějšímu systému, ale zároveň charakterizuje hlavního „hrdinu“ jako totálního sobce opovrhujícího (nejen vlastním) životem.
Hlavní roli ztvárnil zde výtečný (!!!) Emile Hirsch, kterého zanedlouho budete míti šanci vidět ve sportovně-akční novince Speed Racer (L.+A. Wachowski).

Dalším dramatem, tentokrát westernem z druhé poloviny 19. století se stal příběh o psychicky labilním a zároveň nejproslulejším americkém lupiči, natočený australským režisérem Andrew Dominikem, debutujícím v roce 2000 (Chopper). Psance z Divokého západu si v Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) zahrál spoluproducent filmu Brad Pitt a přibližuje divákovi poslední roky života této kontroverzní osoby, kterou od poslední úspěšné loupeže začali pronásledovat i členové jeho vlastní (najaté) bandy. Zde se dostává do popředí v Jesseho se vzhlížející mladíček Bob Ford (Casey Affleck), jehož (ne)vytoužená sláva se proměňuje v rivalitu, strach a vrcholí zradou za pár tisícovek dolarů. Jesse jako Tom Howard nechává po sobě v St. Joseph (Missouri) manželku, dvě děti a „hrdinský“ Fordův život bere do rukou v jeho vlastním coloradském baru Ed O´Kelley.
Stošedesáti minutami vás provede uhrančivá hudba Nicka Cavea, který si co by potulný muzikant vystřihne v závěru malinkou roli – od té doby ten fešáckej knír.
Do českých kin se film zatím nedostane, ale prostřednictvím Magic Box bude od pondělka 21.4.2008 zhruba za čtyři stovky na DVD.

Oba snímky stojí rozhodně za shlédnutí, ale já dávám přednost méně americkému a hudebně kvalitnějšímu – Jesse James v tomto rozstřelu zvítězil.

Žádné komentáře: