sobota 5. dubna 2008

A Whisper In The Noise, The Winchester Club - Linz, Kapu 3.4.2008

V době, kdy jistá pojišťovací společnost rozdělila s ten den svůj svátek slavícím a moderujícím Ríšou v Hušákově rezidenci bezvýznamné ceny a většina klubů musela ukončit dle policejních digitálek hudební produkce, 35 km jižně od našich „pomyslných“ hranic se pomalinku rozjížděl jeden fascinující večer.

Na zcela svém prvním evropském turné se tak mohl milovníkům zasněných krajin představit londýnský post-rockový kvintet The Winchester Club, jehož členy spojují kapely Chineseburn, Hangnail, End of Level Boss a Sauce. Za osm let existence sice stihli vydat jen Demo a v těchto dnech o dvě skladby rozšířenou CD verzi listopadového LP Britannia Triumphant (EOM Records), ale během čtyřicetiminutového instrumentálního vystoupení bez jediného lícního pohybu ve složení 2 kytary, 2 baskytary, bicí, mluvící rádio a piánko očarovali všechny přítomné. The Winchester Club na pódiu vypadali chladně a nepřístupně, ve skutečnosti se jedná o velice milé, příjemné lidičky s otevřeným srdcem, jejichž If By Any Chance možná inspirovala i naše Please The Trees (Wrong Along).
Novinkové album v nákladu 1200 ks obsahuje 5 skladeb, trvá 52 minut a najdete jej v nádherné dřevěné krabičce, vystlané červeným sametem a info „pivním“ táckem.

„Hlavní“ hvězdy A Whisper In The Noise reprezentující stejně jako TWC nyní už také Exile on Mainstream Records (Diario, Ostinato, Dÿse), přivezli z Minnesoty loňské, v pořadí třetí LP Dry Land, jehož produkce se ujal stejně jako u předchozích nahrávek Steve Albini ze Shellac (5.5.2008 Palác Akropolis). Ambientně post-rockovému experimentálnímu hodinovému vystoupení, během kterého se připomněly i starší věci, dominovali na elektrické piáno a kytaru zpěvák West Thordson a violistka Hannah Murray, doplněni na kvarteto o basistu a bubeníka. Po jediné přídavkové skladbě v podání osamoceného Westa, se rozplynul další nádherný sen, z jehož příběhu by nikdo nikdy dobrovolně nevystoupil. Prostě fascinující (dvoj)zážitek, o jehož pravdivosti se mohli prostřednictvím Silver Rocket přesvědčit všichni návštěvníci strahovský Sedmičky minulý týden.

Žádné komentáře: