středa 2. dubna 2008

Foals - Antidotes (Transgressive)


V posledních dnech se stále častěji setkávám s obsahově vzájemně si podobnými články o oxfordsky vzdělaném kvintetu Foals, ve kterých si pisatelé poplakávají za „nešťastným“ (ne)výběrem šlágrů na debutové album Antidotes (Transgressive) a o splasknutí bubliny, ve skutečnosti nikdy nenaplněné. Kapela, jejíž základy pocházejí od Face Meets Grill (Jimmi Smith, Walter Gerves) a The Edmund Fitzgerald (Yannis Philippakis, Jack Bevan), založil v roce 2005 Andrew Mears z Youthmovie Soundtrack Strategie a debutový, spíše ještě post-rockový 7“ Try This On Your Piano / Look At My Furrows Of Worry (700 ks), vydali na Try Harder Records v dubnu 2006. Na značce, kde po návratu Mearse do domácích Youthmovies vzniklo společně mini album Honey Slide, pod kterým je podepsán především Adam Gnade.

Druhý dech Foals přichází s 12“ Live (Transgresive), pořízeným 10.2.2007 v Nothinghamu a vyprodaným během dvou dnů (1000 ks) – bublina NME atd. byla na světě. Následující sedmipalce Hummer / Astronaut And All a Mathletics / Big Big Love (fig.1) čekal už pochopitelně osud naprosto stejný a s rokem ’07 se rozloučili v prosinci další pecičkou Ballons (Brazil Is Here, Dearth). Na debut produkovaný Davidem A. Sitekem z TV on the Radio (mix Mike Crossey), který vyjde v Americe 8. dubna u Sub Pop, upozornila firma v polovině března singlíkem Cassius (The Chronic, A Song For You) a pokud někdo považuje Antidotes (v základní verzi) za nedodažené dílko, ať si pořídí limitovanou edici, kde na bonusovém disku nalezne kompletní (chybějící?) singly Hummer, Mathletics a 5/6 12“ Live.

Takže, žádná truchlení, „kompletní“ Foals si pořiďte, skvěle si zapunkujete na techno-digital-analog se zvonivými kytarami v post-rock-funk-noise rytmu za občasného zavrzání trubky a saxofonu a určitě litovat nebudete. Lepší „best of“ už letos neuslyšíte!

P.S. V průběhu dubna se má objevit singl Red Socks Pugie (plus Katrina Ford) ale klidně by to mohla být i Two Steps Twice, Electric Bloom, Big Big Love, či kterákoliv jiná z této vydařené kolekce.

Žádné komentáře: